A geometriai formák az elegáns női design részei
  2023-10-31 11:56:00

A geometriai formák az elegáns női design részei

A geometriai formák a divatban időről időre előtérbe kerülnek, és nem véletlenül. A divattervezők inspirációjának forrásai rendkívül változatosak. Érkezhet a művészetekből, a természetből, de inspirálódhatnak a technológia vagy épp a matematika világából is. A divattervezés nemcsak a megjelenés, hanem a kreativitás és az önkifejezés színtere is, ahol a tervezők merészen kísérletezhetnek az inspirációból merített ötletekkel. A geometriai formák nem csak a kubista vagy op-art művészeket ihlették meg alkalmanként, de a divatkreátorokat is. Chanel, Fendi, Gucci vagy LV csak néhány a nagy márkák közül, akik ikonikus női táskáikon vagy cipőiken alkalmazzák a geometriai formákat. Ne felejtsük el Yves Saint Lauren Mondrian koktélruháit se, amelyekkel a híres festő vásznai előtt tisztelgett. Lássuk, hogyan váltak a geometriai elemek elengedhetetlen részévé az elegáns megjelenésnek!

Elegáns női táska, geometriai mintával

Geometriai formák a ruhatárban

Az egyik legjobb módja annak, hogy a geometriai formákat beépítsük a ruhatárunkba, ha olyan ruhát választunk, amelynek a mintájában vagy a szabásvonalában köszön vissza a geometria. Egy szögletes vagy aszimmetrikus kivágású ruha merész és modern benyomást kelt, miközben diszkréten kiemeli a dekoltázst. A háromszög alakot idéző, A-vonalú szoknyák pedig a nőies formákat helyezik előtérbe, optikailag vékonyítva a derekat.

A kockás minta örök divat az elegáns női stílusban

Ha pedig a mintákat választjuk, örök divat a kockás. A kockás ingek és sakktábla mintás szoknyák sokunk szívét meghódították az évek során. Lehet sakktábla mintás vagy rombusz, de akár a skót kockás anyagok különböző változatai is megjelenhetnek. Kedveltek még az Eszterházy kockás vagy a halszálka mintás anyagok és persze a sima csíkos blúzokról vagy blézerekről se feledkezzünk el. Ezek a minták a kifinomult, professzionális hatást keltő viseletek alapdarabjai. Bátran viselhetjük szoknyán, blézeren, kabáton és sálon egyaránt. A harmonikus összhatás érdekében érdemes visszafogni a színeket és az ékszereket, hogy a minta jobban érvényre juthasson.

A pöttyös az egyik legjátékosabb minta a divatban, amely az évtizedek során a kockáshoz hasonlóan, megőrizte népszerűségét. A fekete-fehér pöttyös ruhák időtlen eleganciát, míg a színes pöttyök vidám és játékos megjelenést kölcsönöznek. Gondoljunk csak a japán művész, Yayoi Kusama munkáira. A pöttyök gyakran megjelennek egyedi kollekcióiban, a művészet és divat közötti határokat feszegetve. Legutóbb Párizsban, a Louis Vuitton divatház épületét vonta be híres, színes pöttyeivel.

A női táskák alapvető design elemei

A kör, rombusz és négyzet a táska és cipő dizájnereket is megihlette

A kör, rombusz és négyzet olyan egyszerű, mégis sokoldalú geometriai formák, amelyek nem csupán a matematika és építészet világában játszanak fontos szerepet, hanem a divatban is rendkívül inspirálóak. A táska- és cipőtervezők is megtalálták a módját, hogy ezeket a formákat kreatív módon alkalmazzák tervezéseikben, és eredményként olyan ikonikus darabokat alkottak, amelyek a divat szerelmeseinek szívét dobogtatják meg nap mint nap.

A Chanel Mini Flap táska egy ikonikus darab a női táskák között. Itt a táskán stílusosan és letisztultan alkalmazzák a rombusz mintát. A táskát fekete bőrből készítik, a keresztirányú varrásnak köszönhetően pedig kissé kidomborodik a bőr, ez adja ki a jellegzetes rombusz mintát. Az arany színű csatok és szerelékek pedig tovább növelik a luxus hatását.

Ezt a varrásmegoldást azóta számos táskagyártó alkalmazza, hiszen a rombusz mellett egyéb alakzatok is kialakíthatók vele. A megoldásnak köszönhetően az egyszerű, hétköznapi női táskák is sokkal különlegesebbnek hatnak.

A Louis Vuitton táskai világszerte ismertek. A barna-fekete négyzetekből álló mintasor legalább olyan kedvelt a márka rajongói között, mint az előszeretettel másolt monogramos táska.

Egyes divatházak a nevük kezdőbetűit csomagolták a geometriai mintákba. Ilyen például a Gucci monogramja, ahol a "GG" betűket egy szabályos kocka minta öleli körbe, amely elegáns és egyedi megjelenést kölcsönöz a táskáknak és a kiegészítőknek. De a Fendinél is találhatunk hasonló példát, ahol a dupla „F” betűk elforgatásával alakították ki a négyzetes mintázatot.

Ha pedig a cipősarkakat nézzük, akkor nem hagyhatjuk ki a felsorolásból a Prada Flame szandálját, amelynek a sarka egy lenyűgöző háromszög alakot formáz, a pántokról és a sarok hátsó részéről pedig lángnyelv formájú kiegészítést találunk, innen a Flame (láng) elnevezés.

Nicholas Kirkwood gyengéi a cipősarkak. Előszeretettel helyez el gyöngyöket a cipősarok körül vagy a sarok és a talp találkozásánál, ezzel csempészve némi feltünést az amúgy visszafogottan elegáns darabokba.

Alexander McQueen extrém cipője, az Armadillo, nem véletlenül vált a szintén extravagáns kosztümjeiről híressé vált Lady Gaga kedvencévé. Nagyjából mintha egy egyujjas kesztyűt próbálnánk a lábunkon hordani.