Hogyan hatnak ránk a színek és a textúrák?
  2023-10-20 00:00:00

Hogyan hatnak ránk a színek és a textúrák?

Egyesekre nyugtatóan hathat a bársony vagy a selyem érintése, de akár a bőr, hasított bőr, mint natúr textúra is lehet jó hatással a viselőjére. Persze ez mind-mind egyéni kérdés. Lássuk milyen színek, anyagok hathatnak ránk a hétköznapokban!

Dopamine dressing

Öltözékünk színeinek (továbbá anyagának, szabásának) is nagy hatása van arra, ahogy napközben érezzük magunkat! Neve is van az ezeken a hatásokon alapuló öltözködési trendnek: dopamine dressingnek, azaz dopamin öltözködésnek nevezik, amikor hangulatjavító megfontolásokkal válogatjuk össze ruháinkat. Ehhez persze nagyon tudatosnak kell lennünk és ismerni önmagunkat. Azt is tudnunk kell, hogy ez egy hatás-ellenhatás effektus, azaz rossz hangulat esetén simán feldobhatjuk magunkat egy-egy élénk színű ruhadarabbal, kiegészítővel!

Színek és hangulatok

Nézzünk néhány színt és, hogy milyen hatást gyakorolhatnak ránk, illetve környezetünkre! A piros egy energikus, szenvedélyes szín. Ellentmondásos, mivell erős érzelmeket vált ki. Ruhaügyben azt érdemes megjegyezni, hogy a piros kifejezetten figyelemfelkeltő szín. Ha nem is szeretjük nagyon nyíltan hordani, azért mindig feldobhatja a napunkat például egy szép piros pénztárca, telefontok, kendő vagy akár ékszer is!

piros táska, esernyő
A narancs a lendület, a lelkesedés színe. A narancs tele van életerővel, vitalitással és a piroshoz hasonlóan megragadja mások figyelmét, miközben nyitottnak mutatja viselőjét. A sárga a melegség, a figyelem, az öröm színe. Vessük be bátran azokon az őszi napokon, amikor semmi kedvünk nem lenne kimozdulni otthonról!

A zöld a szerencse, a termékenység színe, ugyanakkor kapcsolódik a természethez is. Lehetőleg akkor viseljünk zöldet, amikor megújulásra, frissességre van szükségünk!

zöld kiegészítők, táska, ernyő

Az igen közkedvelt kék, a stabilitás, a nyugalom színe. Szintén természethez közeli szín, mivel az óceán és az ég színe, ezért is szokták a kékhez az állandóság és stabilitás érzését kötni. A kék segít abban, hogy nyugodtak, higgadtak legyünk, ideális viselet állásinterjúra, vagy prezentációhoz!

A sokak által misztikusnak tartott lila: a gazdagság, a titokzatosság, színe. Hosszú ideig csak nagyon drágán lehetett előállítani az ilyen színre festett kelméket, ezért egyben a gazdagsághoz és eleganciához kötik ezt a színt.

A rózsaszín köztudottan a romantika, a kedvesség, a gondoskodás szimbóluma. A rózsaszínt sokáig a legnőiesebb színnek tartották, mert a lágysággal, finomsággal kapcsolták össze. Bár tulajdonképpen mindkét nem energiájához kapcsolódik. Akkor viseljük, ha nyitottságot, lágyságot szeretnénk magunkról közvetíteni.

Rózsaszín kiegészítők, táska
A barna a természet, a föld, ezáltal pedig a stabilitás és a nyugodtság színe, viseljük akkor, ha le szeretnénk lassulni, vagy csendre és nyugalomra vágyunk. A barna kiváló alapszín ahhoz is, hogy merészebb színekkel kombináljuk.

Az „örökzöld” fekete a titokzatosság, merészség, erő és elegancia színe. Viseljünk feketét, ha azt szeretnénk, hogy komolyan vegyenek és semmi ne vonja el a figyelmet arról, amit mondani szeretnénk. Egy-két vidámabb kiegészítővel pedig már nem tűnik majd túl komornak sem. A komolyságot hangsúlyozhatja egy szép elegáns gyöngysor, vagy egy vagányabb statement nyaklánc is.

A fehér a béke, a tisztaság és az ártatlanság színe. Bármilyen meglepő is, ellentmondásos szín: míg sok nyugati kultúrában az ártatlansággal vagy a tisztasággal azonosítják, addig egyes keleti hagyományokban gyakran a halált szimbolizálja. Az európai kultúrában a megújulást jelenti, ezért érdemes akkor viselni, ha valami új dologba vágunk bele.

Fehér táska, esernyő

Anyagok, textúrák és hangulatok

A színek és textúrák erőteljes hatását régóta és sokféleképp használjuk az élet számos területén, így ősszel egészen izgalmas információ például, hogy lakótereink színének közvetlen hatása van a hőérzetünkre: meleg színek (fal esetében például egy halvány sárga, vagy narancs) között ugyanis kevésbé fázunk például. Hasonlóan erős hatást gyakorolnak ránk a különböző tapintási érzetek is: a meleg, a puha és a selymes inkább pozitív, a hideg, a kemény és a sprőd inkább negatív asszociációkat kelt. Ezért például kiegészítőink esetén is érdemes olyan darabokat választanunk, amelyeknek anyaga, színe jó hatással van közérzetünkre.