Vízálló táskák, kiegészítők
  2024-04-22 15:26:13

Vízálló táskák, kiegészítők

A vízálló táska pedig ebben a kontextusban jelentős szerepet játszik, ötvözve a funkcionalitást és az eleganciát.

Vízálló vagy víztaszító? Nem mindegy!

A vízálló táskák, ahogy nevük is jelzi, teljes mértékben ellenállnak a heves esőzésnek vagy ha véletlenül vízbe ejtenénk a táskát. A hegesztett vagy ragasztott varrásoknak és a speciális, vízálló anyagoknak köszönhetően megakadályozzák, hogy a nedvesség a táska belsejébe jusson. A túrázáshoz és hajózáshoz használt hátizsákok ezért legtöbbször ilyen anyagokból készülnek.
Ezzel szemben a víztaszító anyagból készült táskák nem teljesen vízállók, de képesek ellenállni a könnyebb esőnek vagy nedvességnek. A táska vízlepergető képességét egy különleges bevonatnak köszönheti, amely lehetővé teszi, hogy a víz csepp formájában leguruljon róla, anélkül hogy áthatolna a táska anyagán és eláztatná a belsejében tárolt holminkat. Az iskolatáskák, hátizsákok vagy az utazótáskák és bőröndök rendszerint vízlepergetős változatban is elérhetőek. Ideális és praktikus megoldás a városban történő közlekedéshez vagy olyan rövidebb utazások során, ahol csak időszakosan kell megvédeni eszközeinket az esőtől.
Azt gondolnánk, hogy a vízálló és vízlepergető táskák gondozása és tisztítása nem igényel különösebb odafigyelést, hiszen mindent kibírnak. Sajnos ez nem egészen igaz. Ahhoz, hogy megőrizzék vízálló tulajdonságaikat odafigyeléssel kell ápolni ezeket a darabokat is. Enyhe szappanos vízzel ajánlott tisztítani őket, és kerüljük a durva tisztítószereket vagy az erős dörzsölést, mivel ezek károsíthatják a vízlepergető bevonatot vagy a vízálló rétegeket.

hatizsak

Vízálló táska stílusosan

Ha a vízálló anyagok kerülnek szóba, azonnal a technikai, robosztus túrahátizsákokra asszociálunk. Pedig már a divatirányzatokban is egyre jobban teret hódítanak a praktikus megoldások, designos változatban.
Idén is nagy divat a kézitáskáknál a steppelt télikabátra hasonlító anyagok használata. Élénk zöld, sárga, pink és visszafogott pasztell színekben egyaránt kaphatóak. A stílus eggyel letisztultabb, kifinomultabb verziója, amikor ugyanezt a pufi hatást bőrből készült anyagokkal érik el és a klasszikus fekete, bézs vagy krémszíneket használják hozzá.
A design nem kerüli el a laptophátizsákokat sem. Mióta geek-nek lenni életérzés, azóta a gyártók is egyre inkább igyekeznek lekövetni a stílus jellemzőit és a táskatrendekben is megjeleníteni azt. Gondoljunk csak a rolltop laptophátizsákok robbanásszerű terjedésére.

rolltop hatizsák

Praktikus vízálló kiegészítők

Az eső elleni védekezés legkézenfekvőbb megoldása, az esernyő. Olyan sokféle változatban kapható, hogy mindenki megtalálhatja a számára leginkább praktikus terméket. A kisebb, női esernyők könnyen elférnek a női táskában vagy a hátizsákban. A klasszikus, hosszú férfi esernyőket ugyan macerásabb kézben cipelni, de a heves esőzésben sokkal jobban helytállnak. Az ernyő méretéből adódóan nagyobb kiterjedésben védenek bennünket, valamint ruhánkat és táskánkat is az esőtől.
A hátizsákokhoz már régóta kapni „esőkabátot”, amellyel nem csak a hátizsákot védhetjük az esőtől, hanem a külső zsebekben elhelyezett cipőt vagy takarókat is. A leginkább a zuhanysapkához hasonlítható esővédő huzatot nagyon egyszerű ráhúzni a zsákra, a gumis rögzítés pedig fixen a helyén tartja.
Bár a modern bőröndök már mind vízálló anyagból készülnek, mégis praktikus lehet egy átlátszó bőröndvédő. Nem csak az esőtől és az utcán közlekedve a felcsapódó víztől óvja meg a bőröndöt, hanem akárcsak a ruhazsák, az otthoni tároláshoz is praktikus, távol tartja a port.
A prémium vagy luxustáskák piacán már nem meglepő, hogy külön a táskára applikálható táska-köpeny is kapható. Természetesen átlátszó műanyagból, hogy a táska designja is érvényesülhessen, elvégre divat kiegészítőként is hordjuk, nem csak a praktikum miatt. Ezzel az egyszerű műanyag táska-szoknyával bármilyen kényes anyagból készült táskát megóvhatunk még a legvadabb esőzés közepén is.

vízálló hátizsák

Elázott a bőr táskám, mit tegyek?

Vajon tényleg annyit ér elázott táskát utókezelni, mint eső után köpönyeget húzni? Szerencsére nem. Az elázott táska is menthető, ha időben cselekszünk.
Első lépésként egy puha ronggyal töröljük szárazra a táskát. Vigyázzunk, hogy ne dörzsöljük, inkább nyomkodó mozdulattal itassuk fel a felesleges nedvességet. Majd várjunk, adjunk időt a száradásnak. Még véletlenül se tegyük radiátor vagy hősugárzó közelébe és a hajszárítóval történő szárítást is felejtsük el. Inkább tegyük jól szellőző helyre és hagyjuk magától száradni.
A bőr könnyen elveszítheti a rugalmasságát, ilyenkor megreped, peregni kezd. Mielőtt teljesen kiszáradna, használjunk bőrápoló krémet vagy kondicionálót, amellyel a bőrtáska visszanyerheti rugalmasságát.
Miután megszáradt és hidratáltuk a bőrfelületet, tömjük ki a táskát és úgy tegyük vissza a szekrénybe. Így hosszú időre megtartja eredeti formáját és nem deformálódik. Használat előtt érdemes impregnáló sprayvel is kezelni, így a párát és az esőt is jobban taszítja majd az anyag.