Válltáska – a jolly joker minden élethelyzetre
  2022-11-25 12:23:12

Válltáska – a jolly joker minden élethelyzetre

Noha a válltáska viszonylag rövid története során volt időszak, amikor viselése kifejezetten férfiatlannak számított, a válltáska manapság ismét uniszex műfaj. Olyannyira, hogy léteznek konkrétan uniszex darabok is, de azért persze sokkal meghatározóbbak külön-külön a férfi és a női táskatrendek sajátosságai.


A válltáska


A táskák elődjét évszázadokon át a ruhára vagy övre erősíthető különböző erszények képviselték, mígnem a XIX. század végén megjelent a női kézitáska, ráadásul kifejezett társadalompolitikai felhanggal, mint a női emancipáció szimbóluma. Fél évszázados diadalútját a 60-as években a válltáskák megjelenése törte meg, aminek népszerűségét mindkét nem körében a hippimozgalom is megerősítette.


Előnyei


A válltáskának kétségtelen előnye a korábbi kézitáskával ellentétben, hogy szabadon hagyja a kezet, így viselésében jóval nagyobb szerepet kaphat a praktikum – miközben persze továbbra is az öltözködés fontos stíluseleme marad. A praktikusság jegyében lehetőség nyílik több különböző külső és belső rekesz és zseb kialakítására, továbbá a mérete is jóval nagyobb skálán mozoghat az apró színházi retikültől akár a laptoptartó táskáig.
A válltáska másik jellemzője, hogy a benne cipelt súly (a kéz helyett) a vállra és a hátra terhelődik. Ennek élettanilag lehetnek előnyös és hátrányos vonatkozásai is: kisebb méretű és súlyú táskák esetében ennek nincs különösebb jelentősége, ám ha rendszeresen csak az egyik oldalon viseljük a nagy súllyal megpakolt méretes válltáskát, az hosszú távon mozgásszervi problémákhoz, a vállövi izmok befeszüléséhez és a gerinc tartásproblémáihoz vezethet.
Ennek megelőzésére (is) jó szolgálatot tesz az a ma divatos trend, hogy a nagyobb méretű válltáskát keresztbe vetve viselik – különösen a férfiak, de a sportosabb, vagányabb stílust kedvelő nők úgyszintén. Így a teher egyenletesebben oszlik el a gerincoszlopon és a test kétoldalán, miközben a karok még szabadabbak maradnak, és a táskában tárolt holminkhoz ugyanúgy hozzáférünk. Ráadásul az átvetett táskaviselés a tolvajokkal szemben is nagyobb biztonságot jelent.

Női válltáskák


Női válltáska ma már szó szerint minden élethelyzetre és minden méretben, anyagból és stílusban létezik – a lényeg, hogy ezeket valóban a megfelelő helyen és módon viseljük.

Az igazán praktikus női válltáskák

Alkalmi retikül

A kis méretű retikül az elegáns megjelenés elengedhetetlen kiegészítője olyan alkalmakra, mint például színház, esküvő vagy fogadás, ünnepi vacsora.

  • Fontos az alkalomhoz illő elegáns összhatás: a minőségi anyag, stílus és kivitelezés.
  • A retikül mindig kis méretű legyen, de azért érdemes arra odafigyelni, hogy a legfontosabb holmijaink kényelmesen beleférjenek.
  • Színében illeszkedjen a többi kiegészítőhöz (cipő, öv), amit pedig a ruházatunk színvilága határoz meg. Alapdarabként egy világos és egy fekete mindenképpen legyen a gardróbban, ezen felül jöhet aztán bármilyen extra – ezüstflitteres vagy tűzpiros – az aktuális ruhánkhoz és stílusunkhoz igazodva.
  • Protokolláris alkalmakon klasszikusan oldalt a vállon viseljük, ám kissé vagányabb hölgyek a kötetlenebb helyzetekben ma már ezt is hordhatják keresztbe vetve.


Válltáska mindennapi viseletre


A hétköznapok egyik legfontosabb szereplője a válltáskánk, melyből aztán tényleg végtelen a kínálat méret, elrendezés, stílus és anyag tekintetében. A legfontosabb, hogy megtaláljuk a céljainknak és ízlésünknek leginkább megfelelő darabot (vagy inkább darabokat).

Jó, ha a válltáska:

  • jól tagolt: több főrekesszel és mellékrekesszel, továbbá külső-belső zsebekkel rendelkezik,
  • állítható a vállpánt hossza, vállon és keresztben átvetve is hordható,
  • színe és stílusa jól passzol hozzánk és a ruhatárunkhoz,
  • anyaga strapabíró, könnyen tisztítható, esetleg környezetbarát,
  • SAFE karabínerrel rendelkezik,
  • letisztultan elegáns kivitelben üzleti öltözék része is lehet, akár a laptoptartó tok mellett.

Telefontáska


Ezt a kis méretű speciális táskatípust a telefon és az apró személyes tárgyaink (iratok, kártyák) tárolására alakították ki a mindennapi „futkosáshoz”. A telefontáska egyetlen főrekeszében a telefonhoz kialakított külön zseb található. Célszerű keresztbe vetve viselni, amihez a vállpánt hossza egyszerűen állítható.

A telefontáska, amely igazán praktikus kiegészítő.

Laptoptartó válltáska


Noha a laptoptartó nem tipikusan válltáska műfaj, léteznek olyan igazán elegáns változatai, melyek kézitáskaként és válltáskaként is hordhatók, ráadásul a személyes holminknak is van benne hely. Üzleti tárgyalásokra kiváló megoldás.

Férfi válltáskák


A férfi válltáskák reneszánszukat élik: akár mindennapi divatos márkás lezserebb, vagy a smart casual megjelenés részeként, de az üzleti élet kellékeként is viselhetők.
Előnyük, hogy jellemzően kézi fogantyúval és állítható vállpánttal is rendelkeznek, így kézben, vállon és keresztbe vetve is hordhatók. Kiválasztásánál lényegében a női válltáskánál leírt szempontokra érdemes figyelni a személyes céljaink függvényében: hány és milyen rekesszel, illetve zsebekkel rendelkezik, elegáns bőrből készült, vagy éppen cseppálló környezetbarát anyagból.

Az igazán praktikus férfi válltáskák