Miért biztonságosabb az RFID pénztárca?
  2024-08-16 00:00:00

Miért biztonságosabb az RFID pénztárca?

Pedig a fenyegetés valós, a láthatatlan tolvajok ugyanúgy megpróbálnak hozzáférni a kártyaadatokhoz, mint az online térben. Az RFID blokkolós pénztárcával azonban kivédhetjük a támadásokat.

Mi az az RFID?

Az érintésmentes fizetési rendszerek rádiófrekvenciás azonosítást (RFID) vagy közelítési kommunikációt (NFC) használnak. Az RFID chipek apró eszközök, amelyek különféle tárgyakba építhetők. Ilyen chipek találhatóak a bankkártyákban, a személyi igazolványokban vagy akár belépőkártyákban. Az RFID technológia kényelmes és gyors megoldást nyújt az érintésmentes fizetésre és azonosításra, de sajnos ugyanilyen gyorsan illetéktelen kezekbe is kerülhetnek az adataink.

Az RFID technológia fejlődésével egy újfajta lopás is megjelent. A hackerek speciális RFID olvasókkal, akár távolról is leolvashatják az adatokat a kártyáról, anélkül, hogy észrevennénk. Ez a fajta támadás gyors, csendes és észrevétlen, így a hagyományos védelmi módszerek, mint a pénztárca szorongatása vagy a rejtett zsebek a hátizsákban, már nem elegendőek.

RFID

Hogyan működik az RFID blokkolós pénztárca?

Ha RFID blokkolós pénztárcában tároljuk a bankkártyánkat, belépőkártyánkat, akkor a hackerek nem tudják leolvasni az adatokat, egészen addig, amíg a kártya a pénztárcában van. Az RFID-blokkolós pénztárcák célja ugyanis, hogy megakadályozzák a rádiófrekvenciás jelek áthaladását és ezzel együtt az illetéktelen adatleolvasást. Ezért ha a pénztárca valóban rendelkezik RFID-blokkoló réteggel, akkor az érintésmentes fizetés nem fog működni, amíg a kártya a pénztárcában van.

RFID kártya

4 módszer, amivel biztosan megállapítható, hogy RFID blokkolós a pénztárcánk

Gyakori kérdés, hogyan állapítható meg, valóban alkalmas-e a pénztárca az RFID olvasók blokkolására és a kártyaadatok védelmére? Az alábbi néhány egyszerű vizsgálat segítségünkre lehet.

1. Gyártói információ, RFID jelölés

Ha tartalmaz RFID blokkolót a pénztárca, arra a gyártó egészen biztos, hogy felhívja a vásárlók figyelmét. Keressük az olyan címkéket vagy feliratokat, mint "RFID Blocking", "RFID Protection" vagy "RFID Shielding". Ezeket a pénztárca csomagolásán, de akár belül, a pénztárca anyagába nyomva is jelezhetik. Ha webshopban vásárolunk, akkor pedig a termékleírásban is fel szokták tüntetni.

2. Teszteljük a pénztárcát

Tesztelésre már csak akkor van lehetőségünk, ha megvásároltuk a pénztárcát, de a nyugalmunk érdekében nem érdemes ezt a lépést kihagyni. Próbáljuk ki, hogy egy érintésmentes fizetési terminálhoz tartjuk az RFID blokkolós pénztárcát, amelyben már a kártyánk is benne van. Ha a terminál nem tudja leolvasni a kártyát, akkor a pénztárca működik, blokkolja az RFID jeleket.
Speciális RFID tesztkártyák és olvasók is kaphatóak, ám kicsi a valószínűsége, hogy egy pénztárca miatt, ennyi eszközt szerezne be bárki is otthoni használatra.

RFID férfi pénztárca

3. Vásárlói vélemények

A korábbi vásárlók véleménye aranyat ér! Keressünk olyan oldalakat és blogokat, ahol szakértők tesztelik és értékelik az RFID blokkolós pénztárcákat. Az ilyen típusú értékelések többé-kevésbé megbízhatóak, még akkor is, ha szponzorált tartalmak.
Érdemes a webshop vásárlóinak értékelését is átböngészni az adott modellel kapcsolatban. Ha sok pozitív visszajelzést találunk az RFID blokkolás hatékonyságáról, valószínűleg jól választunk.

4. Vizsgáljuk meg a pénztárca anyagát

Az RFID blokkolós pénztárcák gyakran speciális anyagokat használnak, mint például fémes szálak vagy fóliák. Ezeket az anyagokat úgy tervezték, hogy megakadályozzák a rádiófrekvenciás jelek áthaladását. Egyes modelleknél a teljes pénztárca anyaga tartalmazza ezeket a speciális bevonatokat, így olyan mintha páncélba tennénk a kártyánkat.

Más pénztárcák esetében csak egyes rekeszek tartalmaznak RFID blokkolásra alkalmas bevonatot. Ilyenkor az adott rekeszen jelölést is találunk, így biztosan tudjuk, hol tároljuk a kártyát. Az “okos” rekeszek pedig szándékosan nem blokkolják az RFID jeleket, így ha érintésmentesen szeretnénk fizetni, egyszerűen csak ezt a rekeszt kell használnunk.

Ha van lehetőségünk vásárlás előtt megnézni a pénztárcát, érdemes a belsejét átnézni, keressük a különleges, fémes hatású anyagokat.

RFID női pénztárca

Vásárlási tippek RFID blokkolós pénztárcához

Bár az RFID blokkolós pénztárcák fő célja a biztonság növelése, szerencsére nem kell lemondanunk a kényelemről sem. Sok ilyen pénztárca modern, stílusos dizájnnal rendelkezik, és külön rekeszeket kínál a kártyák, készpénz, sőt még az aprópénz tárolására is.

Az RFID blokkolós pénztárca vásárlásánál ezekre érdemes odafigyelni:

  • Anyag: válasszunk olyan pénztárcát, amely minőségi, blokkoló anyagból készült.
  • Rekeszek száma és elrendezése: győződjünk meg róla, hogy elég hely van a kártyáknak és a készpénznek. Fontos a biztonság, de az is, hogy szívesen használjuk a pénztárcát a hétköznapok során.
  • Dizájn: olyan stílust válasszunk, ami illik hozzánk. Szerencsére sokféle modell elérhető RFID blokkolóval, így nem kell megalkudni a praktikum és stílus kérdésében.