Készletkisöprés! Akár 30-40%-os kedvezmények! Megnézem az akciókat!

MIBE PAKOLJAK AZ UTAZÁSAIMHOZ? - Bőröndvásárlási útikalauz
  2021-09-06 23:36:03     Utazás

Mi alapján érdemes választani?

Ha utazás előtt állsz, a két legfontosabb dolog, amit figyelembe kell venned annak eldöntéséhez, hogy milyen táskát/bőröndöt/hátizsákot viszel magaddal:

  • Mennyi cuccot tervezel magaddal vinni (klasszikusan: nyaralás hossza)

  • Mivel utazol (vonat/busz/autó, illetve repülő)

Kis túlzással 30 éve élek a táskák-bőröndök világában, és látom mennyi fejtörést okoz az utazni vágyóknak a pakolás, ezzel párhuzamosan még mindig meglep, néha milyen szempontok alapján hoznak döntést az emberek az utazási cikkek kiválasztásakor, megvásárlásakor. Ebben szeretnék az olvasók segítségére lenni néhány konkrét tanáccsal.

Nézzük a lehetőségeket, először a rövidebb utazáshoz!

(Például 2-3 napos wellness pihenés, vagy európai városnéző hosszúhétvége)

Vonattal/busszal/autóval utaznátok:

A család méretétől függően persze nagy lehet a „szórás”, de közepes méretű vászonbőröndöt/vászonbőröndöket (59-69 cm) ajánlanék a ruháknak, és hátizsákot a „minden egyébnek”. Bőröndből mindenképp kétkerekeset választanék, egyrészt mert vélhetően nem lesz gigantikus a súlya (felesleges, hogy négykeréken görgessük a döntött húzás helyett), másrészt a kétkerekes bőröndöket egyszerűbb bepakolni például a kocsi csomagtartójába (kisebb helyet foglal a kerék). A hátizsák és bőrönd kombináció szerintem jóval praktikusabb, mint egy utazótáska. Az utazótáskák/sporttáskák véleményem szerint leginkább az edzésre járáshoz alkalmasak, egyéb esetben gyakran kényelmetlen a hordásuk, cipelésük. A jól megválasztott hátizsákot az utazáshoz feltétlenül szükségesnek és praktikusnak tartom. Nem árt, ha jól pakolhatósága mellett laptoptartóval is bír, illetve szintén jól jön, ha a hátizsák hátrésze nemcsak párnázott (légbordás), de rendelkezik olyan zsebbel is, ami lehetővé teszi, hogy a bőrönd húzószerkezetére ráhúzzuk.

Repülővel utaznátok:

Légitársaság függő a dolog. Gyakran feláras a gép aljába (csomagterébe) feladott poggyász, így érdemes arra szorítkozni, amit a fedélzetre felvihetünk. Na de milyen méretet vihetünk fel magunkkal a kabinba?

Mit nevezünk kabinbőröndnek?

Az olyan speciális méretű bőröndöket, amiket felvihetünk az egyes repülőjáratok fedélzetére (kabinjába). Összegyűjtöttünk párat megtekintésre: itt. Leggyakrabban további kézipoggyász is felvihető a fedélzetre, amelyet általánosságban az előttünk levő ülés alatti részen kell elhelyeznünk. Konkrét méretekbe semmiképp nem bocsátkoznék, egyrészt mert állandóan változtatják a légitársaságok, másrészt mert légitársaságonként eltérő méretezést/súlyt engednek fel a fedélzetre.

A kabinbőröndök hagyományos értelemben vett maximális mérete 40×55×20 cm. Fontos, hogy utazásunk előtt tájékozódjunk a lehetőségeinkről, mert becsekkoláskor igencsak kellemetlen „élményekben” lehet részünk.

Ha csak kabinbőröndben gondolkodhatunk, fedélzeti plusztáskaként itt is hasznos és praktikus egy megfelelő méretezésű, és lehetőleg laptopos hátizsák. A kabinbőrönd anyagát tekintve kézenfekvőbbnek tartom a puhafedeles bőröndöket, mert egyszerűbben tudjuk beleszórni/előkeresni a fedélzeten szükséges dolgainkat, mint egy keményfedeles „társ” esetében.

Nézzük, mik a lehetőségek egy hosszabb utazás/nyaralás esetén!

Vonattal/busszal/autóval utaznátok:

Egy kétgyermekes család két nagybőrönddel le tudja hozni a nyaralást, de itt is praktikusak a hátravehető kiegészítők. Vászonbőrönd párti vagyok az egyszerűbb kezelhetőség okán, viszont itt már érdemes 4-kerekes típust választani. Egy kis gyalogút is fájdalmas lehet kétkerekes bőrönddel, ha húznunk kell magunk után. Természetesen a nem-repülős hosszabb utazásokhoz keményfedeles bőrönd is választható, ha abban lelitek örömötöket.

Repülővel utaznátok:

Na, itt fontos igazán a helyesen megválasztott bőröndtípus! Márkától függetlenül, én mindenképp polipropilén nagyméretű bőröndöket ajánlanék, kiegészítve egy fedélzetre felvihető vászon kisbőrönddel. (Ha szerettek flancolni, akkor válasszátok ugyanazon bőröndcsalád legkisebb tagját. ) A polipropilén bőröndök rugalmas anyagból készültek, ellenállóak, gyakorlatilag törhetetlenek. Szerencsés, ha az önsúlyukra is odafigyelünk a kiválasztáskor. Ezeket szinte kivétel nélkül 4-kerekesben gyártják, ezzel könnyítve a bőröndök mozgatását (négy bolygókeréken történő görgetés). A gyártók kínálatában megjelennek a csatos (műanyagszelvénnyel záródó) polipropilén bőröndök is. Ezek rögzítését és számzárjait – joggal – biztonságosabbnak érezhetjük, azonban ez általában az önsúly rovására megy. A modern bőröndöket – legyen az cipzáros vagy csatos, puha- vagy keményfedeles - már TSA számzárral szerelik fel. Szerencsés, ha a Ti „útitársatok” is fel van szerelvényezve ilyesmivel. 

Utazás repülővel a legkényelmesebb és a leggyorsabb

Mit nevezünk TSA számzárnak?

Az USA-ban kifejlesztett olyan zárszerkezet, amelyet a reptéri biztonsági szolgálat külön kulccsal tud kinyitni és a vizsgálat után visszazárni. Így az utas távollétében is végrehajtható a biztonsági vizsgálat a zárszerkezet fizikai feltörése nélkül.

Repülőgépes utazásnál a csomagok átvilágítása mellett a biztonsági szolgálatok szükség esetén kinyitják a csomagokat, olyankor is, amikor esetleg nem vagyunk jelen.

Az USA-ban a 2001-es terrortámadás után jelentősen megszigorították a repülőtéri biztonsági vizsgálatokat. Elrendelték többek között a feladott poggyászok tömeges kézi átvizsgálását. Az átvizsgáláskor a bőröndökön, táskákon lévő zárakat és lakatokat feltörték, nem kis bosszúságot és költséget okozva az utasoknak.

A tarthatatlan helyzet megszüntetésére a 2001 végén létrehozott Közlekedésbiztonsági Hatóság (Transportation Security Administration - TSA) tett javaslatot: olyan zárszerkezetet kell kidolgozni, amelyet az utason kívül a biztonsági szolgálat is ki tud nyitni egy szabványosított külön kulccsal, és amellyel természetesen csak a biztonsági szolgálatok rendelkeznek. A külön kulccsal kinyitott záraknak a vizsgálat után visszazárhatónak kell lenniük. 

Először a TSA rendszerű kulcsos lakatok jelentek meg, majd a legkülönbözőbb számkombinációs lakatok, bőröndpántok kerültek piacra. A Travel Sentry a vezető bőröndgyárakkal együttműködve bőröndökbe integrált TSA zárszerkezetet is kidolgozott. A piros gyémánt embléma ma már világszerte a TSA zárak szimbóluma.

A zárak a mai állapot szerint TSA001 - 007 számokkal jelölt mesterkulccsal nyithatók - természetesen a zárhoz tartozó saját kulcstól, vagy számkombinációtól függetlenül. Egyes típusok azt is kijelzik, ha a zárat a mesterkulccsal kinyitották.

Már egy hátzsák is elegendő, ha csak párnapos kirándulást, utazást tervezünk.

A TSA rendszerű lakatokat, zárakat természetesen sokan próbálták sikerrel feltörni, a nyitáshoz szükséges mesterkulcs megszerzése sem lehetetlen feladat. Ennek ellenére az USA-ban igen elterjedt a rendszer használata, az eredeti funkcióját ellátja. Az USA-ba, vagy Nyugat-Európába induló, vagy bármely nyugati repteret tranzitként használó utasnak feltétlenül javaslom a TSA záras bőrönd, ill. TSA jelölésű lakat megvételét.

Ha szakértőktől vásárolnál bőröndöket, vagy csak egyszerűen további kérdésed van a témában, akkor látogass el honlapunkra, vagy keress minket a +36304487914 –es telefonszámon.

Tipp: Ha nem elég egyedi a bőröndöd ahhoz, hogy felismerd, amikor a reptéren „lejön” a szalagról, akkor válassz vagány, színes névcímkét hozzá. Ebben is tudunk segíteni!