A kozmetikai táska – neszesszer – titkai
  2022-01-16 15:43:44

Számos változata létezik, ám mindegyiknek ugyanaz a célja: a kozmetikai és higiéniai eszközeinket tárolja minden mástól elkülönítve, mégpedig úgy, hogy önálló hordozó funkcióját is betölti. A kozmetikai táska kiválasztását leginkább a kínálat nagysága nehezíti meg, ám pár lényegesebb szempont figyelembevételével egyszerűsíthetjük a képletet.

A kozmetikai táska kiválasztása előtt…

… térképezzük fel, hogy mi az, amit napi rendszerességgel használunk, és mi az, amire csak időközönként van szükségünk. Gyűjtsük össze otthon az összes higiéniai kelléket, dermo- és dekorkozmetikumot, manikűr és pedikűrkészletet, körömlakkot, lemosót, epilátort, stb., és válogassuk szét attól függően, hogy hol, milyen rendszerességgel és milyen alkalmakkor használjuk azokat.

Ennek fényében ugyanis minimum három különböző szettet állíthatunk össze:

  • Egyet, amit csak otthon használunk – ebben helyet kaphat az epilátor, a manikűr-pedikűr készlet, láb- és körömápoló-szett, vagy a hajfestő/színező kellékek.

  • Egy kisebb kaliberű dekor- és dermokozmetikum szett a mindennapokra, amit a munkahelyre is magunkkal viszünk.

  • Legalább egy funkcionális szett a kiemelt események fényében összeállított tartalommal, például utazáshoz maximalizált vagy reprezentatív eseményre feltöltött minimum szett.

Ezzel az egyszerű lépéssel megkímélhetjük magunkat attól a tortúrától, amit az állandó ki- és bepakolás jelent, hiszen – mondhatni - egy neszesszer nem neszesszer.

Tippek a kozmetikai táska kiválasztásához

  1. A biztonság kedvéért érdemes egy olyan méretű táska mellett dönteni, amiben minden elfér, amit napi rendszerességgel használunk, kis ráhagyással.

  2. Győződjünk meg arról, hogy a kozmetikai táska vízálló béléssel rendelkezik.

    • Jó, hogy minden egy helyen van, de előfordulhatnak szivárgások.

    • A selyembélés rendkívül dekoratív, de egy kiömlött körömlakkot kiszedni belőle igazi tortúra.

    • Nem is beszélve arról, ha mindez kifolyik a neszesszerből a ruhák közé!

    • A vízálló bélés könnyen és gyorsan tisztára törölhető.

  3. A rendszerezés érdekében a belül többrekeszes/-zsebes megoldás praktikusabb, mint az egyterű megoldások. Utóbbi esetben sem kell lemondani azonban a rendszerezés lehetőségéről, hiszen a nagyobb léptékű, egyterű modellekbe ízlés és tetszés szerint választhatunk kisebb méretű, funkcionális kompaktokat, tokokat, így a kozmetikai táska valójában csak hordozó funkciót lát el.

  4. Az átlátszó kozmetikai táska akkor jön jól, ha dekorkozmetikumokat tartunk benne. Így hosszadalmas keresgélés nélkül elővarázsolhatjuk belőle a szempillaspirált, kontúrceruzát, rúzst.

A kisméretű kozmetikai táska

Ha csak néhány alapvető kelléket használunk – púderkompakt, dezodor, rúzs, szempillaspirál, törlőkendő – akkor egy leginkább lapos tokra hasonlító kisméretű, vagy roll-up neszesszer a legpraktikusabb. Ez egy elegáns, nőies borítéktáskában is elfér, így akkor sem kell hiányolnunk a smink felfrissítéséhez szükséges holmikat, ha sikkes koktélruhában jelenünk meg.

Gabol kozmetikai táska, neszesszer a bőröndkuli részeként használható, hordozható

A közepes méretű táskák

Azok számára jelent megoldást, akik a csiszoltabb megjelenést részesítik előnyben a hétköznapokon is. 

  • Számukra olyan kozmetikai táska a megfelelő, amiben elég hely van a teljes sminkkészletnek, valamint a higiéniai kiegészítőknek is.

  • Férfiak esetében egy ilyen nesszeszerben a dezodor és a higiéniai alapfelszerelés mellett elfér akár egy kisebb méretű borotválkozó-szett és after shave is. Ez főleg akkor jön jól, ha egy hosszú nap végén még meg kell jelenni valahol.

A férfi neszesszer borotválkozó eszköz tároláshoz és utazáskor is hasznos

Dizájner kozmetikai táska

A dizájner táskák egyértelműen reprezentatív célokat teljesítenek be. Akkor használjuk őket, ha a legkisebb részletre is adni kell, vagy eleve igényeljük a minőség és a professzionális formatervezés nászából született kiegészítőket. Ez esetben viszont az összhatás érdekében érdemes ugyanattól a tervezőtől, vagy exkluzív márkából választani nesszeszert, akitől a kézitáskát, bőröndöt, laptoptáskát is választottuk.

Utazós kozmetikai táska

Igazi nagyágyúk a neszesszerek világában, hihetetlen változatosságban érhetők el:

  • Mind anyagukban, mind formájukban eltérő stílusúak, és rendkívül funkcionálisak.

  • A felfüggeszthetőtől a roll-upon keresztül a barrel – hordó – vagy táska, erszény stílusúig számos változattal találkozhatunk.

  • Általában cipzárosak, gyakran keményfedelűek és számzárasak.

  • Több külső és/vagy belső zsebbel rendelkeznek.

  • Szinte minden esetben vízállóak.

  • Méretüket tekintve a kisméretű kompakttól a kézitáska méretűig mindenfélét találunk, sőt

  • olyat is, ami több egymásba helyezhető részből álló komplett neszesszer szett.

  • A nagyobb méretű utazós kozmetikai táska modelleket nem is kell a bőröndbe tenni, hiszen a bőröndkulira illeszthetők, így tartalmuk bármikor hozzáférhető.

A bőröndre illeszthető nagy kozmetikai táska kényelmes utazáskor

Választáskor a legcélszerűbb az utazás időtartamát, célját, a kötelező és esetszerűen adódó alkalmakat figyelembe venni:

  • Például, ha többnapos kirándulásra indulunk, a kozmetikai táskának elég könnyűnek és vízállónak kell lennie, viszont el kell hogy férjen benne az alap higiéniai felszerelésen túl a tusoláshoz, mosdóhasználathoz szükséges holmi is. Ami mondjuk egy kintalvós, sátras túra esetén magában foglalja nemcsak a tisztálkodószereket, de a kemping tusolózsákot is.

  • A kozmetikai táska mérete és összetétele azonban azonnal megváltozik, ha az utazás célja egy csapatépítő tréning, egy üzleti találkozó, vagy egy exkluzív nyaralás. Itt az évszak, a szálláshely és az általa nyújtott szolgáltatások függvényében töltjük fel a kozmetikai táskát, ami éppen ezért már lehet szolidabb méretű is.

A neszesszer az alapveti egészségügyi és higiénés kelékek tárolását, hordozását biztosító kiegészítő.

Szintén befolyásolja az utazáshoz használt kozmetikai táska méretét és összetételét a járműválasztás:

  • Másra van szükségünk, ha távolsági busszal, személyautóval, vagy repülővel utazunk, attól függően, hogy az utunkba eső/rendelkezésünkre álló mosdóhelyiségek milyen felszereltséggel várnak… ha várnak egyáltalán. 

  • Ebben az esetben egy bőr, vagy egyéb vízálló anyagból készült, közepes méretű kozmetikai táska a legjobb partner, amit fel tudunk akasztani, vagy van vállon-mellkason átvethető pántja.

Bárhogy legyen is, ha a neszesszert nyilvános mosdókban kell használnunk, célszerű azt a kézitáskánktól, ruháinktól, egyéb holmijainktól elkülönítve egy kisebb vászontáskában tárolni és hordozni az egész utazás időtartama alatt, majd az utazás végeztével kitisztítani mindkettőt.

A professzionális kozmetikai táska

A professzionális kozmetikai táska olyan, mint egy mágus kelléktára. Bőröndméretű, tele van kisebb-nagyobb beépített és kivehető rekeszekkel, ahol számtalan dekor- és dermokozmetikum helyet kaphat, a tulajdonos profiljától függően. Általában olyan hivatásos stylistok, kozmetikusok, műkörömépítők, fodrászok használják, akik személyes klientúrával rendelkeznek és/vagy versenyen vesznek részt.

Professzionális számzáras kozmetikai táska

A kozmetikai táska, mint a nevelés eszköze

A kozmetikai táska/neszesszer nemcsak a férfiak és nők számára hasznos kellék, a gyerekek iskolatáskájába is becsúsztathatunk egy nesszeszert, afféle tisztasági csomagot. A neszesszer napi rendszerességű használata nemcsak a gyerekek egészségét óvhatja meg, de az alapvető személyi higiéniára való nevelést is segíti.

Gyerekeknek neszeszer az óvodában, iskolában is használható