Mi alapján válasszunk iskolatáskát?
  2022-08-02 13:10:28

Mi alapján válasszunk iskolatáskát?

„De nehéz, az iskolatáska, ilyen szép napos délelőtt, Peti áll a válaszra várva…”- Demjén Ferenc és a Bergendy zenekar dalában Peti dilemmáját ugyan egy kislány okozza, de akár arra kérdésre is várhatná a választ, hogy a sok közül melyik iskolatáskát válassza, hogy az tartós és kényelmes is legyen, illetve szívesen is viselje azt. Az alábbiakban néhány olyan szempontra szeretnénk felhívni a figyelmet, amelyek megkönnyíthetik, nem csak a dalban szereplő Petinek, hanem rengeteg iskolás gyereknek és szüleiknek a döntését abban, hogy milyen iskolatáskát érdemes választani. Mivel a táska több éven keresztül gyakorlatilag mindennapi viselet lesz az életükben, ezért a szó legszorosabb értelmében is „egészségbe vágó” kérdésről van szó. Márpedig a gyermekek egészségénél nem lehet fontosabb szempont.

Az iskolatáska kiválasztásakor nagy hatással bírhat a táska megjelenése. Az ismert mesehősökkel, vagy sportolókkal díszített darabok mindig kelendőek.

Kompromisszumos megoldás a küllem és a praktikum között

Amikor egy gyereket kérdezünk meg arról, hogy milyen táskát szeretne választani magának, biztosak lehetünk abban, hogy kizárólag a küllem alapján dönt, vagyis az alapján, hogy milyen a színe, a mintája, vagy elég menő-e ahhoz, hogy megjelenhessen benne az osztálytársak előtt. Akkor, amikor a funkcionális és egyéb, az alábbiakban felsorolt szempontokat vesszük figyelembe, nagyon fontos, hogy a gyermekünk igényeit se söpörjük a szőnyeg alá. Mivel a döntésnél a racionális szempontok minden bizonnyal a szülőknél lesznek, azonban a táskát a gyerekeknek kell használni, érdemes kompromisszumos megoldásra törekedni. Szerencsére az iskolatáska kínálat bőséges, ezért ha meghatároztuk az elvárásainkat, keressünk több olyan táskát, ami ezeknek megfelel, és hagyjuk, hogy azokból a gyermekünk válassza ki azt, ami neki a legjobban tetszik.

Az iskolatáska kiválasztásakor annak érdekében, hogy minden szempontból megfeleljen figyelmet szentelni a stílusos küllemre és a praktikus kialakításra.

A rendszerezést segítik a több rekeszes táskák

Különösen a kisgyermekek esetében fontos, hogy könnyen el tudják különíteni és ezáltal meg tudják találni a megfelelő tanszereiket. Az iskolatáska megfelelő tagoltsága, az elkülönített rekeszekkel ezt a célt is szolgálja amellett, hogy a könyvek és a füzetek így nehezebben sérülnek és válnak szamárfülessé. A rekeszek mellett jó, ha az iskolatáskában külön zsebek is találhatóak, mivel ezek jó szolgálatot tehetnek, ha például egy termoszt, üdítőt, vagy éppen pénztárcát, lakáskulcsot, esetleg egyéb, a tolltartóban már helyhez nem jutó radírt, körzőt, vagy éppen vonalzót szeretnénk biztonságos, elkülönített helyen tárolni.

A megfelelő kialakítású iskolatáska nagyban megkönnyítheti gyermeke mindennapjait, hiszen a praktikus funkciók elősegítik a könnyű be- és kipakolást a táskába.

Az iskolatáska anyaga beázás, izzadás, de a kifolyó uzsonna elleni harcban is döntő lehet

Meleg napokon bizony rosszul indulhat a nap, ha a nem megfelelő anyagú iskolatáska ráizzad gyermekünk hátára mire beér vele az iskolába. Éppen ezért lényeges szempont, hogy a táska hátsó része olyan légáteresztő anyagból készüljön, amely a megfelelő szellőzésének köszönhetően megakadályozza, hogy a háton viselt táska alatt beizzadjon a gyerek háta. Talán még az izzadásnál is kellemetlenebb, ha esős időben a nedvesség a táskában lévő könyveken és füzeteken is megmutatkozik, vagyis az iskolatáska beázik. Éppen ezért a szellőzést biztosító légáteresztő anyag mellett fontos, hogy vízálló anyagból készüljön az iskolatáska, amit választunk. És ha már az anyagnál tartunk, az sem utolsó szempont, ha könnyen tisztítható a táska. Hiszen gondoljunk csak bele, mi történik akkor, ha például egy rosszul lezárt uzsonnás tasak tartalma szabad utat tör magának az iskolatáskában…, hát ilyen esetekben bizony nem árt, ha akár a mosógépbe is betehetjük a táskát, vagy éppen egy nedves szivaccsal könnyedén kitisztíthatjuk, és gyorsan meg is szárad mosás után.

A megfelelő kialakítású, vízálló iskolatáska választásával megóvhatjuk gyermekünket a beázásból és a kifolyó üdítőkből adódó kellemetlen helyzetektől.

Ügyeljünk az iskolatáska súlyára!

A modern iskolatáska modellek, így az ergonomikus és gurulós hátizsákok kiemelt figyelmet szentelnek a gyermekek egészségének és helyes tartásának megóvására.

Akiknek van személyes tapasztalatuk, hogy a kisiskolásoknak milyen súlyt kell cipelniük nap mint nap a hátukon, azok pontosan tudják, hogy egyáltalán nem mindegy, hogy milyen nehéz iskolatáskát választunk. A táska súlya mellett ugyanis a tankönyvek és a füzetek is több kilót nyomnak sajnos, így a gyerekek gerincét és vállait ezek a súlyok komolyan megterhelhetik. Az ergonomikus iskolatáskák, amelyek a kialakításuk révén kevésbé terhelik meg a gyerekek szervezetét, mindenképpen jó megoldást jelentenek. Emellett ma már egyre népszerűbbek a gurulós hátizsákok, amelyeket az utazótáskákhoz hasonlóan egy kihúzható kar segítségével tudnak maguk után húzni a gyerekek. Természetesen önmagában nemcsak az iskolatáska kialakítása, de a táska viselését megkönnyítő pántok szélessége és párnázottsága is fontos szempont kell hogy legyen a megfelelő iskolatáska kiválasztása során.

A modern iskolatáska modellek széles és sok esetben párnázott vállpántokkal lettek ellátva, így megóvják gyermeke gerincoszlopát a túlzott terheléstől.