Készletkisöprés! Akár 30-40%-os kedvezmények! Megnézem az akciókat!

Így tartsuk tisztán a bőröndöt és a hátizsákot!
  2022-07-15 08:27:56

Így tartsuk tisztán a bőröndöt és a hátizsákot!

Táskáink közül a bőröndök és a hátizsákok vannak a legnagyobb igénybevételnek kitéve, hiszen alaposan megtömve húzzuk-vonjuk sokszor országokon át, zsúfolt várókban és kétes rakterekben deponálva őket. Mindeközben nemcsak tönkölődnek, de óhatatlanul koszolódni is fognak, a felületeken megtelepedő mikrobákról nem is beszélve. Ezért feltétlenül javasolt minden utazás után alaposan kitisztítani a poggyászunkat, és hasonló okokból a napi szinten használt hátizsákokra is vonatkozik a rendszeres tisztítás.

Hátizsák tisztítása

A hátizsákok döntő többsége valamilyen szintetikus (poliészter, nylon, PU,  PVC stb.) anyagból készül, melyek sokszor műszálas szövött anyag benyomását keltik, ezért nagy lehet a kísértés, hogy a ruhákhoz hasonlóan mosógépben mossuk őket. Ezzel azonban legtöbbször nagyon sokat árthatunk, ezért jobb fontolóra venni, hogy mely esetben engedünk a csábításnak.

A hátizsákok tisztán tartása szintetikus (poliészter, nylon, PU,  PVC stb.) anyaguknak köszönhetően érdemes lehet az anyagot kímélő módszereket felhasználni.

Nedves áttörlés

A legtöbb hátizsák több rétegű merevítéssel és bélelt párnázással van ellátva, illetve a laptop számára kialakított rekesz általában szintén párnázott. A gépi (vagy akár kézi) mosás  ezt a stabil tartást, kényelmet és védelmet egyaránt szolgáló szerkezetet károsíthatja vagy teheti teljesen tönkre. Ehelyett

  1. A sarat, vastag porréteget, egyéb felületi szennyeződést először puha kefével óvatosan távolítsuk el, de ne dörzsöljük durván!

  2. Enyhén szappanos vagy pH-semles mosószeres/samponos vízbe mártott puha ronggyal finoman töröljük át kívül-belül,

  3. majd száraz kendővel töröljük szárazra,

  4. és jól szellőző helyen hagyjuk alaposan kiszáradni.

A mosószer helyett tehetünk a vízbe egy kis ecetet vagy szódabikarbónát is, ám előzetesen a biztonság kedvéért egy rejtett helyen végezzünk színpróbát!

A hátizsákok merevítéséből és párnázásából adódóan tisztításuk nagy fokú odafigyelést igényel. Érdemes a tisztán tartás során kímélő módszereket választani.

Kézi vagy gépi mosás

Mosógépbe legfeljebb a nagyon könnyű és vékony, mindennemű merevítés és párnázás nélküli, olcsó hátizsákot tegyük, amin nincsen fémcipzár. Válasszunk egy 30 fokos, gyors átmosó programot, egészen kevés mosószert adagoljunk hozzá, és centrifugázás helyett könnyű szivattyúzásra állítsuk. Szárítógépbe semmiképpen ne tegyük, a felesleges vizet inkább csöpögtessük ki belőle nyitott szájjal lefelé lógatva, és hagyjuk szabad levegőn (de ne közvetlen napon vagy fűtőtesten) alaposan kiszáradni!

Gépi mosás helyett azonban ezeknél is inkább javasoljuk a kézi átmosást, csakúgy, mint az erősen szennyezett, minimális béleléssel ellátott hátizsákoknál. Tegyük langyos vízzel töltött kádba vagy lavórba, egy kevés mosószappanos szivaccsal kívül-belül mossuk át, majd folyóvízben többször öblítsük át, és végül az előzőekben leírtak szerint szárítsuk.

Bőrönd tisztítása

  1. A bőröndtisztítást kezdjük azzal, hogy a belsejéből alaposan kirázunk minden apró szemetet és port.

  2. A kerekét gondosan szabadítsuk meg a beleakadt vagy a belső járatba tömődött szennyeződéstől, majd mosószeres (esetleg enyhén fertőtlenítős) vízzel alaposan mossuk át. 

  3. Ha a belső bélés könnyen kivehető és mosható, éljünk ezzel a lehetőséggel. Amennyiben erre nincsen mód, jó szolgálatot tehet a porszívó (alacsony szívófokozaton): ez nemcsak az apró szemetet, de a berakódott port, sőt a mikrobák egy részét is hatékonyan eltávolítja. Porszívózás helyett, illetve után jöhet a nedves puha ronggyal való áttörlés. Ha foltok is vannak a bélésen, az adott részt szappanos bedörzsöléssel próbáljuk bővebb vízzel óvatosan átmosni, öblíteni. Itt is rendkívül fontos a tökéletes száradás: addig ne csukjuk be a bőröndöt, míg teljesen ki nem száradt!

  4. A külső felület tisztítása

A) Keményfedeles bőrönd:

enyhén mosószeres vízbe mártott puha ronggyal mossuk át, majd töröljük szárazra. A makacsabb szennyeződéseket erőteljesebb, körkörös mozdulatokkal próbáljuk eltávolítani, de semmiképpen ne használjunk hozzá kefét, dörzsit vagy maró tisztítószereket!

A keményfedeles bőröndök tisztán tartása a strapabíró külső ellenére kiemelt óvatosságot igénylő feladat. Tisztításához nem ajánlott durva kefét használni.


B) Puhafedeles bőrönd:

  • első lépésként ajánlható a porszívózás: ezzel a mélyebb rétegekből is el tudjuk távolítani a beleivódott port és egyéb koszt, de jórészt a mikrobákat is. Ha mégis marad rajta sár vagy egyéb felületi szennyeződés, azt puha szőrű kefével, körkörös mozdulatokkal óvatosan próbáljuk leszedni. 

  • Ezután jöhet a hátizsákoknál is javasolt enyhén mosószeres vízzel való áttörlés (vagy mosószer helyett ecet, szódabikarbóna is tehető a vízbe). 

  • Folteltávolításhoz használjunk mosó- vagy folttisztító szappant, esetleg töményebb mosószeres oldatot, de előzetesen ezúttal is végezzünk színpróbát! A folttisztítást kívülről befelé haladva, körkörös, finom mozdulatokkal végezzük, és semmiképp ne használjunk durva kefét, dörzsit, mert az felbolyhozhatja a szövet felületét. 

  • Végezetül a mosószert tiszta vizes kendővel minél alaposabban távolítsuk el (de mindvégig vigyázzunk, hogy minél kevésbé itassuk át a szövetet vízzel!), majd jöhet a szárítás: jól szellőző helyen, szabadon hagyjuk jól kiszáradni.

A puhafedeles bőröndök tisztán tartása egy többlépcsős folyamat, mely során érdemes először kiporszívózni a bőröndöt, majd enyhén mosószeres kendővel áttörölni.

Óvóintézkedések

  • A bőrönd tisztán tartása nem kizárólag a tisztításból áll: ha utazás során bőröndhuzatot használunk, az egyaránt védi a felületét a rongálódástól és a koszolódástól. A belső részeket óvhatjuk azzal, ha a cipőket cipőtartó táskába csomagolva tesszük a bőröndben.

  • A bőröndfedő tároláskor is jó szolgálatot tehet: használaton kívül tegyük jól szellőző textilhuzatba a bőröndünket (tehát semmiképpen ne nejlonba!), ami megvédi a porolódástól. Mindenképpen a fentiek szerint kitisztítva tegyük el, fokozottan figyelve arra, hogy teljesen ki legyen száradva! 

  • Belsejébe (és akár a huzatba) tehetünk pár csepp illóolajjal átitatott vattakorongot: ettől nemcsak illatos lesz, de ha antimikrobiális hatásút választunk (teafa, citromolaj, fahéj, levendula, eukaliptusz stb.), az fertőtlenít is.

A hátizsákok és bőröndök tisztán tartása érdekében érdemes egyedi kiegészítőket, így bőröndhuzatot, vagy cipőtartó zsákokat beszerezni és használatba venni.