Így tartsuk tisztán a táskákat!
  2022-06-30 16:15:04

Így tartsuk tisztán a táskákat!

A táskánk tisztán tartása elvileg ugyanolyan fontos része az igényes megjelenésnek, mint a haj-, illetve a cipőápolás meg a tiszta ruha, valahogy mégis hajlamosak vagyunk csak olyankor gondolni rá, amikor valamitől látványosan elkoszolódik vagy durva folt jelenik meg rajta. Pedig ha csak egy pillanatra is belegondolunk, hány helyen tesszük le a táskánkat, mi mindent fogdostunk meg, mielőtt kézbe vettük vagy kutakodni kezdtünk benne, arról nem is beszélve, miféle dolgokat pakolunk bele… Inkább mutatjuk is, hogyan tarthatjuk tisztán a táskáinkat.

A táskatisztítás alapelve nagyon egyszerű: csakúgy, mint a ruhák mosása vagy a cipők tisztítása esetén, annak alapján kell megválasztanunk a tisztítás módját, hogy miből készült.

Textiltáskák

A textiltáskák tisztítása tűnik a legegyszerűbbnek, hiszen elvileg akár géppel, akár kézzel moshatók, hasonlóan a ruhákhoz. Némely esetben ez így is van, ám van néhány speciális szempont, amire mosás előtt mindenképpen gondolni kell:

·         ha nem egyetlen fajta vagy egyetlen színű anyagból készült a táska, eltérően viselkedhet a kétféle anyag: az egyik például összemehet vagy kinyúlhat, a másikhoz (vagy akár a cérnához vagy a táska béléséhez) képest, illetve a sötét befoghatja a világosat;

·         a 100%-ig természetes anyagok, mint például a len és a pamut meleg vízben összemehetnek;

·         a fémszerelékek (cipzár, csat) sérülhetnek vagy akár rozsdásodhatnak is az erős mosószerektől;

·         a gépi mosás ronthatja a táska tartását,

így ezeket figyelembe véve szükség esetén válasszuk a langyos vízben való, minimális mosószerrel történő gyors kézi átmosást, majd öblítést. A szín fixálására használjunk ecetet vagy színfogó kendőt.

A textil táskák rendszeres tisztán tartása a ruhákhoz hasonlóan tisztíthatóak, ugyanakkor érdemes néhány speciális szempontot figyelembe venni a mosáskor.

Textilbőr táskák

Vigyázat: a textilbőr táska ápolása nem egyezik meg sem a textil, sem a bőr ápolásával! 

Legjobb, ha egy enyhén nedves, puha pamutronggyal vagy szivaccsal áttöröljük könnyű mozdulatokkal (ne dörzsöljük), majd szárazra töröljük. Ne használjunk fehérítő-, sav- vagy alkoholtartalmú tisztítószert! A foltok eltávolításához cseppenthetünk a vízbe egy kevéske pH-semleges mosószert vagy sampont, de mindenképpen végezzünk egy rejtett felületen színpróbát! Utána töröljük át tiszta vizes kendővel, majd szárazzal is. A drogériákban kapható speciális textilbőrtisztító, -ápolószer is.

A táskák és bőröndök tisztán tartása során érdemes külön figyelmet szentelni a fémből vagy műanyagból készült alkatrészek tisztításának sajátosságaira.

Műbőr táskák

A műbőr táska tisztításakor szintén szem előtt kell tartani, hogy az eltér a valódi bőr ápolási módjától, hiszen itt egy szintetikus (általában poliuretán, poliamid alapú) anyagról van szó. A tisztítási módok nagyjából megegyeznek a textilbőrnél javasoltakkal: semmiképpen ne dörzsöljük és ne használjunk hozzá kemény, durva eszközöket (kefét, súrolót), illetve erős vegyszereket, mert ezek roncsolják a műbőr felületét, idő előtti kirepedezést okozva. Alapesetben elegendő langyos tiszta vízzel, esetleg enyhén mosó-, mosogatószeres vízzel kissé megnedvesített pamutronggyal vagy szivaccsal finoman (körkörös mozdulatokkal) áttörölni a táskát, majd töröljük szárazra. Semmiképp ne vizezzük agyon a felületet, és a száraz áttörlés után hagyjuk szobahőmérsékleten megszáradni (ne használjunk hozzá például hajszárítót)!

A műbőrből készített táskák és bőröndök tisztán tartása eltér a valódi bőr ápolási módjától, így egyedi és sajátos tisztítási módokat igénylő feladat.

A foltok eltávolítására bevethetjük a mosogató- vagy (nem fehérítő hatású) mosószert, de ha nem vezet eredményre, próbálkozhatunk (nem alkoholos tartalmú) törlőkendőkkel is: nem kell nagy dolgokra gondolni, a kéz- vagy popsitörlő sok esetben jól beválik, csak mindig végezzünk színpróbát! Világos felület esetén kisebb szennyeződések eltávolítására jó lehet a radír is, de legyünk vele óvatosak, és a végén ezt is mossuk-töröljük át!

Műbőrhöz is kaphatók speciális tisztító- és ápolószerek, utóbbival pár havonta érdemes átkenni a táskát, hogy megelőzzük a berepedezést, ezzel is meghosszabbítva táskánk élettartamát.

Valódi bőr táskák

Hasított bőr

A hasított bőr igen érzékeny anyag, a vizet és a felületét érő durva behatásokat is rosszul tűri. Lehetőleg tisztítsuk szárazon, ehhez kapható többféle speciális eszköz: létezik puha kefe, szivacs, gumi vagy radír (nubuk vagy velúr hozzájuk a kulcsszó). Ha ez mégsem elég, nagyon erősen kinyomkodott nedves, puha ruhával is megpróbálhatjuk óvatosan áttörölni, de fontos, hogy szobahőmérsékleten hagyjuk megszáradni. A hasított bőrhöz is kapható speciális tisztító spray: makacs szennyeződés esetén kizárólag ezzel próbálkozzunk, és mindenképpen érdemes időnként impregnáló sprayvel is befújni.

A hasított bőrből készített táskák és bőröndök tisztán tartása kiemelt figyelmet igénylő feladat, hiszen a bőr igen sérülékeny, érzékeny és kényes anyag.

Fedett vagy fedetlen bőr

A legtöbb bőrtípus mindennapi tisztításához elegendő egy puha, mikroszálas vagy pamut ruhával, esetleg puha kefével portalanítani a táskát, ami szükség esetén nedvesen is történhet. Komolyabb szennyeződés vagy folt esetén itt is tehetünk a vízbe egy egészen kevés mosó-, mosogatószert, sampont vagy szappant, illetve ezt helyettesíthetjük pár csepp ecettel vagy feloldott szódabikarbónával is. Mindig erősen kifacsart szivaccsal vagy ronggyal dolgozzunk, majd a tiszta vizes letörlés után töröljük szárazra! Ne használjunk durva eszközt vagy erős vegyszereket, helyette kipróbálhatjuk a bőrhöz készült tisztító habokat vagy sprayket.

A valódi bőrből készült táskák a tisztítás mellett rendszeres ápolást is igényelnek az olajtartalom pótlására, hogy a bőr megőrizze puhaságát. Ehhez többféle kivitelben (balzsam, krém, wax, paszta stb.) kaphatók bőrápoló szerek, melyeket körkörös, finom mozdulattal kell bedolgozni a bőrbe. Kerüljük a szilikontartalmú szereket, mert ezek megakadályozzák a természetes bőr “lélegzését”.

A bőrtáskák élettartamának megőrzéséről itt írtunk bővebben.