Hogyan készüljünk az iskolára?
  2022-08-22 19:13:10

Hogyan készüljünk az iskolára?

Mindjárt becsöngetnek? Most lesz első osztályos a gyermeked? Megkaptátok a végeláthatatlan tanszerlistát és azt sem tudod hol kezdd el a készülődést?

Ha az előző kérdések akár csak egyikére is igennel válaszoltál, pont jókor vagy jó helyen! Segítünk, hogy a szeptember a lehető legkönnyebben induljon számodra és a gyermeked számára is.

Minden család életében vannak fontos változások, és bizony az iskolakezdés az ilyen. Az eddig csak a mászókát meghódító gyerekünkből, hirtelen írni, olvasni, számolni tudó első osztályos iskolás lesz.

Beszéljünk az iskoláról

Mielőtt belevetnénk magunkat a tanszervásárlásba, kezdjük az alapoknál: készítsük fel gyermekünket mentálisan is arra, hogy hamarosan iskolába megy. Ha már megvan a kiválasztott iskola, sétáljunk el arra többször, meséljük el neki, amit tudunk az iskoláról. Ha már jár oda nagyobb testvér, rokon, vagy esetleg gyermekkorunkban mi is abba az iskolába jártunk meséljünk el pár pozitív élményt, hogy tudjon kapcsolódni az iskolához, az épülethez és a napirendhez.

A tanév kihívásra jóelőre fel kell készüljünk, hiszen gyermekünknek a hónapok során akár több tornafelszerelésre és változatos iskolaszerekre lehet szüksége.

Számoljuk ki együtt, hogy mikor kell reggel felkelni ahhoz, hogy elkészüljünk, elinduljunk az iskolába és a nyár vége felé már próbáljuk hozzászoktatni gyermekünket ehhez a reggeli rutinhoz, hogy ne szeptember 1-én érje a sokk, hogy reggel már nem marad idő a kedvenc meséjére, mert indulni kell.

Nem csak az elsősöknek van szükségük arra, hogy hozzászokjanak az iskolához, bár kétségtelen, hogy nekik a legnagyobb a kihívás, de aki  másik osztályba megy, az szintén komoly feladat előtt áll, és a nagyobb gyerekeknek sem árt a fokozatos visszaszoktatás, hogy gördülékenyebben induljon az év.

Következő lépés a bevásárlás

Válasszuk ki együtt az iskolatáskát! Szülőként tudjuk, hogy minőségben, ár-érték arányban melyik a legjobb választás, viszont mindenképp vegyük figyelembe a gyerek elképzelését is szín, minta tekintetében. Fontos, hogy szeresse azokat az eszközöket, kiegészítőket, amellyel ezt az új életszakaszt elkezdi. Törekedjünk ergonómikus kialakítású táskát választani, esetleg gurulós kivitelt. Engedjük meg, hogy otthon az iskolakezdés előtt belepakolja a rajzait, vagy a már beszerzett füzeteket, és ha kedve támad iskolásat játszani, akkor hordja is a táskát. Lehet, hogy minden nap bemutatót tart majd, hogy nyílik, mennyi hely van benne, vagy eljátszik a gondolattal, hogy mit hova pakol, hogyan fogja elrendezni a cuccait, de ez is kell ahhoz, hogy hozzászokjon az iskolához és örömteli legyen a várakozás.

A tanévet megelőzően lehetséges, hogy gyermekünk számára új iskolatáskával kell készüljünk, hiszen lehetséges, hogy megváltoztak a kisiskolás gyermek igényei.

Szükség lesz egyéb táskákra is, például egy tornazsákra, de az uzsonna táskáról se feledkezzünk meg. Sokszor a megpakolt iskolatáskák olyan nehezek, hogy nem érdemes még a kulacsot és az uzsonnát is abba tenni, inkább helyezzük ezeket egy külön táskába. Ha eddig még nem volt otthon íróasztala és széke gyermekünknek, akkor erre is érdemes gondolni.

Első a biztonság!

Nagyon hasznos, ha az iskolatáskák vagy a tornazsákok fényvisszaverővel vannak ellátva, segítve ezzel az autóval közlekedőket és természetesen védve gyermekünket, hogy alacsonyabb termete ellenére jobban látható legyen amikor az úton közlekedik. Az iskolába jövet-menet elkaphat minket egy-egy váratlan, nagyobb eső, ezért érdemes betenni egy összecsukható, vidám mintázatú esernyőt is az iskolatáskába.

Ha nem első osztályos a gyermekünk, akkor is nézzük át az iskolatáskát, kibír-e még egy tanévet? Vegyük elő a korábban vásárolt füzeteket és tanszereket, nézzük át, mit lehet idén még használni? Füzetekből szinte mindig marad egy-kettő, de általában akad egy-egy megbontatlan gyurma, zsírkréta szett, ami jól jöhet a technika vagy a rajz órákra. Ez jó alkalom lehet arra is, hogy újra rendszerezzük együtt a szobát, kitakarítsunk és helyet csináljunk a következő évi könyveknek és tanszereknek. 

A füzetek nagy részét is megvásárolhatjuk előre. Elsősöknél és az alsótagozatosoknál még fontos, hogy az előírtnak megfelelőt válasszunk. A nagyobbaknál már sokszor mindegy, hogy nagyalakú vagy kisalakú, tűzött vagy spirál, néha az is, hogy sima, vonalas vagy négyzetrácsos. Vannak, akik egy nagy füzetet több tantárgyhoz is használnak. Szerencsére számos borítómintával kaphatóak füzetek, így biztosan mindenki talál megfelelőt, és szívesebben használja azt gyermekünk.

Fontos kiegészítő a tolltartó

A tanév kezdetére akár hetekkel szeptember előtt fel kell készüljünk, hiszen az előző évben használatos tolltartók és tornazsákok könnyedén megsérülhettek.

A fentiek mellett a tolltartót is össze tudjuk már előre állítani. Az alapfelszerelés része:

  • a vonalzó,

  • a radír,

  • a hegyező – ebből válasszuk inkább azt, amihez van egy kis tartály is,

  • a grafit- és színes ceruzák,

  • postairon – főleg az első és második osztályosok részére

  • nagyobbaknak körző,

  • kék, piros és zöld tollak.

A tolltartó nem kell, hogy túl nagy legyen és az egész padot elfoglalja, viszont legyen benne hely mindennek és ha van egy külön rész, ahova az órarendet be tudjuk tenni, az is hasznos lehet. Alsós gyerekeknél érdemes kerülni a fém tolltartót, mert ezek kisebb méretűek, nem fog elférni benne minden szükséges eszköz, valamint a tanítók sem feltétlenül örülnek, ha állandóan ezzel zörögnek a gyerekek az órán. Persze a felsőbb tagozatosok vagy középiskolások már bátran választhatnak ilyen tolltartót is.

Vizuális kultúra

Gyermekünk minden egyes tanéve újabb és újabb kihívásokkal rendelkezik. Érdemes előre különféle füzetekkel és írószerekkel készüljünk szeptember előtt.

Az iskolák általában összeállítanak egy listát a szükséges eszközökről, de amire biztosan szükség lesz például a VK (vizuális kultúra, régen rajz és technika) dobozban:

  • vízfesték,

  • tempera,

  • ecsetek,

  • vizestál,

  • paletta,

  • hurkapálcika,

  • zsírkréta vagy olajpasztell,

  • gyurma,

  • ragasztó (ebből akár többféle is, kenős, cellux és tubusos),

  • olló,

  • színes papír,

  • rajzlap,

  • és esetleg egy kisebb tolltartó pár sima ceruzával és színes ceruzával, filctollal, puha radírral.

Különleges alkalmak

A tanév beköszöntét megelőzően érdemes az iskolaszerek mellett új ünneplő ruha vásárlására készüljünk, hiszen gyermekünk egy év alatt több méretet is nőhetett.

És végül, de nem utolsó sorban, ne felejtsük el az ünneplő ruhát is beszerezni vagy ellenőrizni, hogy megfelelő-e még a méret? Érvényes ugyanez a tornaruhára és a  tornacipőre is. Vannak iskolák, ahol váltócipő, esetleg köpeny vagy egyenruha is az előírás része, gondoljunk ezekre is. Kisebb gyerekeknél érdemes már most átnézni az őszi ruhatárat, hogy mit nőtt ki, mi az, amit mindenképpen be kell szerezni.