Menő és hasznos utazási kiegészítők
  2024-07-11 00:00:00

Menő és hasznos utazási kiegészítők

Azonban a kényelem mellett a biztonságra is érdemes gondolni, legyen szó a bőrönd védelméről vagy akár a bankkártyánk adatairól. Lássuk, melyek azok a nélkülözhetetlen utazási kiegészítők, amelyek nélkül nem érdemes elindulni!

Kényelem és védelem

Nyakpárna

Hosszú repülőutak, buszozások vagy vonatozások közben egy jó nyakpárna igazi életmentő. Kényelmesebben tudunk aludni és elkerülhető a kellemetlen nyakmerevség, nyakfájás. Több változatban kapható: memóriahabos, felfújható vagy akár ergonomikus kialakítással. Amire érdemes figyelni, hogy hogyan használjuk, ugyanis a nyakpárnát a legtöbben rosszul alkalmazzák. A helyes használatra egy TikTokker hívta fel a figyelmet néhány évvel ezelőtt, érdemes a praktikus tanácsot megfogadni, ha szeretnénk nyakmerevség nélkül ébredni. Az U alakú fejpárna alja, vagyis az U betű alja, az állunk alatt legyen, így, ha alvás közben előre felé dőlne a fejünk, akkor a nyakpárna kényelmes alátámasztást biztosít a fej számára.

Bőröndvédő textil

Az utazás során szinte elkerülhetetlen, hogy néhány kisebb-nagyobb sérülés érje a bőröndöt. Különösen igaz ez a reptéri ki- és bepakolás során. A már megszokott fóliás tekercselés helyett, választhatunk egyéb megoldást is a bőrönd védelmére. A bőröndvédő textil úgy működik, mint egy párnahuzat. Csak ráhuzzuk a bőröndre és már guríthatjuk is! A rugalmas anyagnak köszönhetően ráfeszül a bőröndre, így nem fog szoknyaként lobogni a bőrönd után. Az egyszerű színek mellett akár mintás változatban is kapható, így nem csak megvédi a bőröndöt a külső behatásoktól, hanem egyedivé is teszi azt, könnyebb felismerni a futószalagon.

nyakpárna,fejpárna, fedélzeti flakon

Fedélzeti flakon készlet

A reptéri biztonsági ellenőrzés legtöbbször a folyadékok átvizsgálása miatt problémás. Gyorsítsuk meg a haladást és csomagoljuk külön a folyadékokat. Érdemes a sminknek is átlátszó nesszeszert választani. Egyrészt így könnyebb kiemelni a csomagból a teljes készletetet, másrészt azonnal látszik a nesszeszer tartalma. A krémekhez, samponokhoz és egyéb folyékony anyagokhoz pedig használjunk fedélzeti flakonokat. Ezek nem csak az átlátszó csomagolás miatt praktikusak. Egy jó fedélzeti flakon készletben minden szükséges kozmetikumot magunkkal vihetünk, anélkül hogy aggódnunk kellene a mennyiségek miatt. Ráadásul ezek a flakonok újratölthetők, környezetbarátok, és kis helyet foglalnak.

Powerbank

Manapság szinte elképzelhetetlen az életünk okostelefon nélkül, ez alól az utazás sem kivétel. Egy jó powerbank nélkülözhetetlen, hogy mindig legyen elegendő energia a navigációhoz, fényképezéshez vagy épp a szórakozáshoz.

TSA lakat, powerbank

Biztonság és megelőzés

Lakat

Legyen szó hátizsákos túráról vagy elegáns bőröndökről, egy jó lakatra mindig szükség lehet. Nemcsak a reptéri bőröndzárhoz hasznos, hanem akár a hostel szekrényéhez is, ahol az értékeinket tároljuk. Egy TSA-kompatibilis lakat különösen praktikus. A TSA lakat egy olyan biztonsági rendszer, amelyhez a reptéri biztonságiaknak van egy speciális kulcsa, amellyel kinyithatják a vizsgálni kívánt bőröndöket. Ezáltal elkerülhető a bőrönd sérülése, hiszen nem kell a lakatot levágni, feszegetni az ellenőrzés során. Ráadásul biztonságosan visszazárható a bőrönd és folytatni tudjuk az utazást. Vannak TSA zárral felszerelt bőröndök is, ez esetben a már megszokott számzáras kombinációval tudjuk rögzíteni a bőrönd cipzárját. A lakat vagy zár csomagolásán keressük a piros gyémánt jelölést és a TSA (Travel Security Administration) feliratot.

RFID-blokkoló pénztárca

Utazás során az adatlopás kiemelt kockázatot jelent. Hosszú utazáshoz javasolt a bankkártyánkat és némi készpénzt is magunkkal vinni, nem csak a telefonos fizetést meghagyni egyetlen opcióként. A bankkártyát pedig tároljuk RFID-blokkoló pénztárcában. A pénztárca speciális, adatvédő fóliával van ellátva, amin nem jutnak át a digitális tolvajok rádióhullámai, így a kártya adatait nem tudják megszerezni.

RFID pénztárca, lopásbiztos pénztárca

Higiéniai kiegészítők

Az utazás során sosem lehetünk elég felkészültek. Legyen nálunk mindig kézfertőtlenítő vagy fertőtlenítős kéztörlő, hogy szükség esetén kezet tudjunk mosni. A frissítő kendők is jól jönnek az utazás során, ha gyors felfrissülésre vágyunk. A pezsgőtabletták (például kálcium, magnézium) vagy a vízben oldható gyógyszerek is gyors enyhülést hozhatnak az izomgörcsökre, fejfájásra. Ezek a kiegészítők kis helyen is elférnek és legalább nem kell patikát keresgélni egy idegen országban vagy városban.

Ezek a menő és hasznos utazási kiegészítők nemcsak megkönnyítik az utazást, de a biztonságról is gondoskodnak. Legközelebb, amikor csomagolunk, ne felejtsük itthon a kiegészítőket sem, egészen biztos, hogy hálásak leszünk érte magunknak!