Hogyan viseljünk kézitáskát?
  2023-01-31 12:21:52

Hogyan viseljünk kézitáskát?

Minden évben újabb és újabb divattrendek kerülnek terítékre és ezek nagy hatással vannak a kiegészítőkre is, mint például a táskák. Ahány ember, annyiféle vélemény, mindenki más ideális táskára esküszik. A választást befolyásolja a stílusunk, hogy mennyire követjük az éppen aktuális trendeket, milyen a munkánk, és az is biztos, hogy szinte minden nő gardróbjában találunk legalább egy kézitáskát.

A kézitáska sokféle szetthez kiváló kiegészítő.



Praktikus megoldás a mindennapokban is, hiszen elfér benne egy kisebb pénztárca, kártyatartó, zsebkendő, mobil, de akár még egy kisebb neszesszer is. Ha vannak belső zsebei, akkor könnyen rendszerezhetjük a dolgainkat, külön tárolhatjuk a kulcsunkat, hogy ne a kapuban kelljen hosszú percekig kotorászni a táska mélyén. Utazás alkalmával is praktikus, hiszen a legfontosabb irataink, úti okmányaink is elférnek benne. Ráadásul a kézipoggyász mellett felvihető a repülőre, így nem kell mindent a bőröndbe vagy a hátizsákba passzírozni, és mindig kéznél lesznek a legszükségesebbek.

Mire figyeljünk a kézi táska kiválasztásakor?


Ahhoz, hogy kiválasszuk az ideális kézitáskát, több szempontot is érdemes figyelembe venni. Gondoljuk át, hogy milyen alkalmakkor, milyen ruhákhoz fogjuk majd viselni, hiszen a méretét, színét, formáját ez nagyban befolyásolhatja. Van néhány aranyszabály, amely segíthet a kézitáska kiválasztásánál.


Minél elegánsabb a hely, annál kisebb a táska


Az első és talán legfontosabb szabály, hogy a táskánk legyen minél kisebb, ha elegáns helyre megyünk. Bevásárláshoz vagy a munkahelyünkre választhatunk nagyobb, úgynevezett shopper kézitáskát, viszont, ha egy üzleti vacsorára vagyunk hivatalosak, a táskánk ne legyen nagyobb egy közepes méretű táskánál. Amennyiben a programunkhoz estélyi ruhát fogunk viselni, a táskánknak ehhez illően nem lehet nagyobb a mérete egy borítéknál. Innen is az elnevezés, borítéktáska.

Az alkalmi táska tökéletes választás különleges eseményekre.

Márkajelzés, feliratok


Figyeljünk a díszítésre és leginkább a feliratokra. Néhány márka előszeretettel használ nagyobb, jól látható, akár fémjelzésű feliratokat, logókat. Ám ne tévesszen meg bennünket a táska ára, hiába márkás és drága, ha egy nagy felirat díszeleg rajta, akkor alkalmi táskának nem való és egy elegáns eseményen inkább rontaná, mint javítaná az összképet, már ami a kinézetünket illeti. A hétköznapokban már sokkal inkább működhet a nagyobb felirat, a minták és a márkajelzés. De mivel továbbra is kézitáskáról beszélünk, így érdemes óvatosan bánni a színekkel. Persze az amúgy neutrális, homogén szettünkhöz jól illeszkedhet egy feltűnő színű vagy mintázatú táska.

Anyag


Elegáns kézitáskának válasszunk finom, vékonyabb bőrből vagy fényes lakkbőrből készült táskát. Ha bőr helyett inkább textil hatású anyagban gondolkodunk, akkor jó választás lehet a szatén, selyem vagy bársony táska. Divatosak az úgynevezett clutch-ok is, ezek borítása sokszor fényes arany vagy ezüst borítást imitál.
A hétköznapokra a velúr, a bőr, a műbőr és a textil anyagok is remek alternatívát kínálnak. Nyáron a raffia és zsákvászon hatású anyagból készült női táskák is divatos kiegészítői lehetnek a szettünknek.
Bármilyen eseményre is legyünk hivatalosak, a fenti szabályok alapján már bizonyára könnyebb lesz a megfelelő táska kiválasztása.

Hogyan viseljük a táskát?


A kézitáskát szerencsére változatosan tudjuk viselni, hiszen foghatjuk a kezünkben, vagy hordhatjuk a könyökhajlatban is. Ezzel azonban nyáron érdemes vigyázni, mert mind a tenyérben fogott, mind a könyökhajlatban viselt táska füle elszíneződhet és foltot hagyhat rajta az izzadság, testápoló vagy önbarnító, de akár még a parfüm is. Bár a kézitáskát nem tudjuk annyira telepakolni, mégis előfordulhat, hogy ha egész este a könyökhajlatban hordjuk, megfájdulhat az egész alkarunk. Ezért ha tehetjük, érdemes váltogatni.

A női táska, amelyet sokféleképpen sokféle szetthez tudunk párosítani


Amennyiben hosszabb füle van a táskának, hordhatjuk akár vállon is, vagy ha rendelkezik egy plusz hozzákapcsolható akár láncos füllel, a kézitáskát átvetve is viselhetjük és így mindkét kezünk szabadon marad. Ezek a viseletek viszont inkább a hétköznapokra vonatkoznak. Ha vacsorára megyünk, vagy egy elegáns eseményre, hiába van egy hosszabb láncos pántja a táskánknak, ne hordjuk átvetve, maximum a vállunkon, de a legelegánsabb, ha a kezünkben tartjuk azt.

Vegyük figyelembe a testalkatunkat


Bizony ez is befolyásolja, hogyan hordjuk az adott kézitáskát. Ha azt szeretnénk, hogy a hangsúly a felsőtestünkön legyen, akkor semmiképpen se vigyük a derékvonal alá a táskát, a legjobb megoldás, ha a vállon vagy a könyökhajlatban hordjuk.
Ha teltebb idomokkal rendelkezünk, akkor nem jó választás a túl kis méretű táska, valamint a vállon átvetett, keresztben hordott táska, helyette inkább viseljünk egy közepes, vagyon nagyobb méretű táskát a kezünkben hordva.
Ha a testalkatunk formája egyenes, akkor érdemes a csípőnk köré helyezni a hangsúlyt és kerekebb formájú táskát választani.

A táska, mint titkos jelnyelv


Az, hogy milyen táskát választunk, és hogyan hordjuk fontos stílus jegy és még nem tudatosan is jelzünk vele a környezetünknek. II. Erzsébet királynőnek például kifinomult jelzésrendszere volt, amihez az általa legkedveltebb hosszabb fülű kézitáskáit használta. Amikor beszélgetett valakivel és az egyik kezéről áttette a másik kezére a táskát, a személyzet egy tagja udvariasan és finoman elkísérte a társaságból, azzal az indokkal, hogy beszélnie kell az érsekkel. Ugyanígy tettek udvarhölgyei akkor is, ha a táskát letette a földre, jelezve, hogy a beszélgetés már nem kívánatos számára. Ez alapján joggal mondhatjuk, hogy a táskák valóban nem csupán díszként szolgálnak.