Készletkisöprés! Akár 30-40%-os kedvezmények! Megnézem az akciókat!

Milyen táskát válasszunk télre?
  2023-02-21 13:00:00

Milyen táskát válasszunk télre?

Ha női táska, akkor Chanel! Na nem arra célzunk, hogy táskát csakis a francia márkától vásároljunk, mindössze arra, hogy Coco Chanel volt az első, aki figyelembe vette a nők kényelmét és igényeit, és ennek mentén alkotta meg az első vállra akasztható táskáját. Előtte a hölgyek mindent fél kézzel csináltak, hiszen egyik kezükben folyamatosan a táskájukat szorongatták, a válltáskák megjelenésével azonban a nők keze végre felszabadult.

Régen a hölgyek mindent fél kézzel csináltak, hiszen egyik kezükben folyamatosan a táskájukat szorongatták. Majd megérkeztek a válltáskák!

Forrás: Fortepan / Bauer Sándor

Speciális szükségletek télen

A Chanelt övező legendák szerint a tervezőt állítólag a téli időszak motiválta a vállra akasztható táskák megalkotásában. Ez bizonyára azzal magyarázható, hogy télen a csúszós, jeges úton könnyen kibillenhetünk az egyensúlyunkból, és máris megtörténik a baj – különösen abban az esetben, ha a kezünkkel sem tudjuk tompítani az esést, mivel azzal éppen a táskánkba kapaszkodunk.

Ezért ha valaha is felmerült valakiben a kérdés, hogy van-e ideális táska télre, a válasz egyértelműen igen. A legpraktikusabb a vállra akasztható vagy vállon átvethető hosszabb pántú táska, vagy a hátizsák, akár laptoptartó változatban is. Ha erről döntöttünk, akkor a következő dolgokat is vegyük figyelembe a téli táska kiválasztásánál:

Méret

Ha nem szeretnénk úgy kinézni, mint egy napközis, akinek a kabátzsebei ki vannak tömve, a kesztyűje meg egy madzagon lóg ki a kabátja ujján, válasszunk inkább nagyobb méretű táskát a téli időszakra. Ilyenkor sokkal több olyan kiegészítőt viselünk, amit ha bemegyünk egy boltba vagy hivatalba, vagy ha felszállunk egy járműre, egyből leveszünk, és csak tartogatjuk a kezünkben, vagy rosszabb esetben megpróbáljuk begyűrni a kabátunk zsebeibe.

A nagy táska mellett szól az is, hogy télen sokan visznek magukkal hőtartó kulacsot, ami egy nagyobb táskába szintén könnyedén belefér. Na és ne feledkezzünk meg az esernyőről se, ami ősszel és télen ugyancsak fontos kiegészítő, így annak is bele kell férnie a táskánkba.

Anyag és szín

Ha a divat szemszögéből nézzük, akkor a 2022/23-as téli trend közé tartoznak a szőrmés és a láncos táskák. A klasszikus szemléletmód pedig azt diktálja, hogy mivel télen vastagabb ruhákat hordunk, és rétegesebben öltözködünk, sötétebb színű, markánsabb hatású táskát kell viselni.

Idei téli trend közé tartozik a szőrmés táska.

Anyagát tekintve, mivel ebben az időszakban sok a csapadék, érdemes vízlepergető vagy cseppálló táskát választani.

A bőrtáskák ápolása

Ha mégis egy valódi bőrből készült táskára esne a választásunk, akkor mindenképp nézzünk utána, hogy milyen bőrből készült, mert eltérő lehet a tisztítása és felkészítése a hideg időre.

A következő tippeket mindenképp érdemes megfogadni:

  • Hazaérve ne tegyük el egyből a bőrtáskát, várjunk pár órát, hogy kiszáradjon, mert a hideg-meleg váltakozására pára csapódhat ki rajta. Ha ráadásul dobozba tennénk, akkor bepenészedhet, és azt sajnos már nem lehet visszafordítani.
  • Ha vizes lett a táskánk, ne tegyük a radiátor vagy más fűtőtest elé, és ne próbáljuk meg hajszárítóval se megszárítani, mert a meleg hatására a bőr kiszáradhat, és a színe is megváltozhat. Helyette inkább itassuk fel egy puha ronggyal a vizet, és hagyjuk a táskát szobahőmérsékleten kiszáradni.
  • Fontos, hogy a bőr típusának megfelelően ápoljuk, használjunk hozzá speciális bőrvédő spray-t vagy krémet. Egyes bőrfajtákat érdemes befújni a cipőkhöz is használható impregnáló spray-vel.
  • A téli időszak után, amikor hosszabb időre elpakoljuk a táskát, érdemes azt előbb egy textilzsákba tenni, és ezzel együtt egy jól szellőző dobozban tárolni; tehetünk mellé kis páramentesítő tasakot is.
  • A téli időszak kezdetén pedig ajánlatos időben elővenni a táskát, átnézni, hogy a füle és a varrás nem szakadt-e el, a cipzár is rendben működik, hogy ha valamit meg kell javítani, akkor még legyen rá idő, és ne kelljen nélkülözni a táskát.

Táskához való kiegészítők

A táskadivat elengedhetetlen részei a kiegészítők. Télen azonban nem csupán a divat miatt, hanem praktikus okokból is fontos ezekre gondolnunk. Hamar besötétedik és ha sötét kabátot és táskát választunk, akkor elég nagy veszélynek vagyunk kitéve az utakon, hisz rossz látási viszonyoknál az autósok kevésbé vesznek észre bennünket. Ezért érdemes a táskára egy olyan táskadíszt választani, ami nemcsak szép, hanem van rajta egy fényvisszaverő csík vagy egyéb dísz. Egyes táskákat és hátizsákokat már eleve fényvisszaverő anyaggal vonnak be, így rossz látási viszonyok mellett is biztonságot nyújtanak. Ha azonban más megoldás nincsen kéznél, akkor legalább a kabátunkra mindenképp érdemes egy láthatósági karpántot feltenni, hogy biztonsággal közlekedhessünk az utakon.