Hogyan ússzuk meg az esős napokat?
  2022-09-27 15:21:00

Hogyan ússzuk meg az esős napokat?

Lehetőleg semmiképpen sem bőrig ázva! A kérdés csak az, hogyan tudunk erre a lehető legpraktikusabb módon felkészülni, akár háromnapos özönvízről van szó, akár hirtelen lecsapó záporról. Lássuk a legapróbb részleteket is, amik segítenek szárazon megúszni az esős napokat.


Az esernyő


Első és legfontosabb védelmi eszközünk az esernyő – na de abból sem mindegy, hogy milyen! Nézzük konkrét szituációra szabva a különböző lehetőségeket:

Az esernyő mindig jó, hogy ha a táskánkban van, mert sosem lehet tudni


Ha már induláskor szakad az eső


Ilyenkor sok esetben egész napos esőzésre kell számítani, ezért a legerősebb fegyverünket kell bevetni: az esernyő átmérője legyen kellően nagy, hogy a karunk, vállunk, táskánk se ázzon meg alatta, és természetesen álljon ellen az erős széllökéseknek, nehogy az első sarkon menthetetlenül kifordítsa a szél.
Az ernyő kupola átmérője általában 90-110 cm között szokott lenni, tehát erős esőzésre legyen egy minimum 100 cm-es darabunk, ami legalább 100-150 km/h-s szélcsatornában lett tesztelve – ez már kellően nagy és masszív is, amire biztosíték lehet, ha a gyártó 2-5 év garanciát vállal rá.
Stabilitás tekintetében mindenképpen előnyt élvez az acél vagy a carbon steel váz az alumíniummal szemben.
Kényelem szempontjából előnyösebb a hosszúkás vagy a hajlított nyél a gombszerű helyett.
A járműbe való ki-be szálláskor pedig könnyebben boldogulunk az automata és félautomata nyitású ernyőkkel ahelyett, hogy a kézi nyitásúval bajlódnánk. Ilyenkor jó választás a félautomata boternyő is, mely szintén nagy és masszív, kiszámíthatatlan időjáráskor pedig csak útban lenne a kezünkben cipelve.


Amikor csak lóg az eső lába


Ha minden eshetőségre felkészülve viszünk magunkkal esernyőt, a legfontosabb szempont, hogy az legyen kicsi és könnyű.
A legtöbb összecsukható, automata vagy félautomata esernyő súlya 250-350 g között mozog, ami a többi cipelnivalónkkal együtt nem is olyan kevés. Lehet azonban találni 100 g alatti, akár 20 centire összecsukható ultrakönnyű kivitelt is – ez tökéletes megoldás táskánkban hordott biztonsági tartaléknak.
Ha viszont már reggel lóg az eső lába, legideálisabb választás egy carbonszálas automata esernyő, mely kellően erős és rugalmas, könnyű kezelni, és relatíve kis önsúlyú.

Ebben az esernyőben az a jó, hogy bárhol elfér, és így mindig magunkkal tudjuk vinni.


Az esőkabát


Másik nagyágyúnk az eső elleni küzdelemben az esőkabát, esődzseki vagy vízlepergető kabát. Itt is az aktuális szituáció alapján érdemes választani: ha nem akarunk esernyőt használni, jó szolgálatot tesz egy esőkabát, melyet rávehetünk a felsőruházatra, akár még a dzsekire, zakóra, vékonyabb kabátra is. Ezek egészen trendi, kellemes kivitelben is kaphatóak. Ebből is tarthatunk magunknál biztonsági tartalékként egy pehelykönnyű, kis helyet foglaló típust, ami kirándulások, túrák, séták alkalmával, vagy akár fesztiválozás idején tehet jó szolgálatot váratlan záporok esetén.
Ha ennél kompaktabb megoldást szeretnénk, profi vízhatlan dzsekik, sőt csinos és divatos kialakítású vízlepergető kabátok léteznek akár a sportár-, akár a divatáru üzletek palettáján. Vásárláskor figyeljünk oda a részletekre is: beázás elleni rejtett cipzár, vízálló varrás, fül- és nyakvédő kapucni, stb.
A komolyabban tesztelt daraboknál a vízállóságot milliméterben adják meg: átlagos városi közlekedéshez a 2-5000 mm már megfelelő, esőben túrázáshoz 5-8000 mm-es ajánlott, de létezik 10 000 fölötti kivitel is, ami profi kültéri sportolóknak jelenthet kiváló megoldást.

Az esőkabát teljes védelmet nyújt az eső és a szél ellen is


A lábbeli


Régen a ruhatárak alapvető eleme volt a gumicsizma, mint egyetlen biztos megoldás esőzések idejére – ma is jó opció, annál is inkább, mert mostanra rengeteget finomodott és csinosodott ez a műfaj is. Kapható belőle magasszárú, bokacsízma méretű, de akár félcipő fazonú is, amit egész nap viselhetünk, megfelelő nedvszívó bélés mellett.
Természetesen ott van mindezek mellett a mára már klasszikusnak számító Gore-Tex, melynek legújabb generációja pillekönnyű talppal és rugalmas, kötött felsőrésszel is elérhető a lélegző Gore-Tex membrán technológiának köszönhetően.
Ha azonban valamiért nincs lehetőségünk ilyesmit felvenni, válasszunk egy vastagabb talpú zárt cipőt, és feltétlenül legyen nálunk váltózokni.

A gumicsizmában, biztos, hogy nem éri eső a lábadat


Fontos egyéb apróságok


A kiegészítőkről se feledkezzünk meg, hisz azok is komoly bosszúságot tudnak okozni:
Szemüvegeseknek érdemes eleve vízlepergető és párásodásgátló réteggel elkészíttetni a szemüvegüket.
Fontos odafigyelni a táskákra is: a bőr – különösen a nyersbőr, nubuk – rosszul viseli az elázást, foltosan szárad, elveszítheti a tartását. Ha mégis bőrtáskát szeretnénk, válasszunk úgynevezett fedett bőrből vagy lakkbőrből készült típust, illetve alternatíva lehet még a műbőr is – ezek valamivel kevésbé kényesek, de még mindig védelemre szorulnak az esernyő alatt.
Legjobb azonban ilyenkor egy speciális szintetikus, vízlepergető anyagból készült táskát, hátizsákot magunkhoz venni, persze azért ezek sem a tartósan szakadó esőre vannak kitalálva.
Ugyanez érvényes az iratmappákra is: műbőr vagy egyéb vízhatlan anyagból készült lesz a megoldás az esős napokra.

Az őszre tökéletes választás egy vízlepergető anyaggal bevont hátizsák