Hogyan érdemes vízhatlanná tenni a táskánkat?
  2022-10-26 13:38:19

Hogyan érdemes vízhatlanná tenni a táskánkat?

Mindig akkor kezd el esni az eső, amikor a legkevésbé vagyunk rá felkészülve. Zsörtölődünk azon, hogy nem hoztunk magunkkal esernyőt, hiszen csurom víz lesz a ruhánk és a hajunk, fázni fogunk, ráadásul elázik a táskánk is, és vele együtt szinte minden, ami benne van: fontos iratok, a noteszünk, a telefonunk, stb.. Noha vízálló táskát rengeteget találunk a boltok polcain, vásárláskor mégsem gondolunk arra, hogy mi lesz majd, ha esik az eső. Ilyen esetben jöhet szóba óvintézkedésként az impregnálószerek használata, amelyek – vízlepergető hatásuknál fogva - hatékonyan növelik a táska vagy a hátizsák ellenálló képességét a nedvességgel szemben. De mi is pontosan az impregnálás, és hogyan kell ezt otthon csinálni?

Impregnáló termékekkel minden cipő- vagy táska vásárlása során találkozunk. Ha máshogy nem, a kasszánál biztosan felhívják rá a figyelmünket: gyakran megkérdezi tőlünk a pénztáros, hogy a megvásárolt termék mellé szeretnénk-e impregnáló spray-t.

Mi is az az impregnálás?

Az impregnálás egy egyszerű, akár otthon is elvégezhető anyagkezelési folyamat, amelynek lényege, hogy a kezelendő anyag felületére – a tartósság és ellenállóképesség növelésének céljából – egy bizonyos szert fújunk, és ennek a szernek a hatására az anyag vízlepergető hatása megnövekszik.
Az úgynevezett impregnáló spray-k azonban nem számítanak ápolószernek, egyetlen céljuk a termék vízzel szembeni ellenállóságának fokozása. A túra- vagy sportboltokban ráadásul a jobb minőségű darabok vízlepergető hatását is csak akkor garantálják, ha előtte egy hozzá vásárolt impregnáló spray-vel kezeljük azokat.

Az impregnáló spray gyors és hatásos megoldás.


A frissen megvásárolt táska impregnálása


Amint megvásároltuk a táskánkat, nézzünk utána, hogy az adott anyaghoz milyen impregnáló spray-t érdemes használni. A különféle típusú termékekhez ugyanis más és más szerek jöhetnek szóba. Semmiképp se hagyjuk figyelmen kívül ezt a lépést, ugyanis egy nem megfelelően kiválasztott spray kárt is tehet az anyagban. A megfelelő vegyszer kiválasztásának érdekében érdeklődjünk a boltban, de egyes weboldalakon is találhatunk hasznos tanácsokat ezzel kapcsolatban.

Mindenképpen nézzünk utána, hogy milyen impregnáló sprayt tudunk használni a termékünkre.


A táska impregnálását a következőképp érdemes végrehajtani:

  • Tisztítsuk meg a kezelendő felületet és hagyjuk azt teljesen megszáradni.
  • Annak érdekében, hogy az oldószert ne lélegezzük be, a műveletet a szabadban érdemes elvégezni, lehetőleg szélárnyékban. Ha erre nincs lehetőség, keressünk egy olyan szobát, amely jól szellőztethető.
  • Felfújás előtt mindenképpen olvassuk el a termék használati útmutatóját, és az ott leírtak szerint végezzük el az eljárást.
  • Próbáljuk minél egyenletesebben felvinni az impregnáló réteget, amit akár többször is célszerű ráfújni a felületre, ennek köszönhetően az anyagot még ellenállóbbá tehetjük a nedvességgel szemben.
  • Nem kell aggódni, a spray kellemetlen szagát nem fogja átvenni a táska.


Alternatív megoldások szükség esetére


Ha eredeti bőrtáskát vásároltunk, akkor azt lehetőleg ne vigyük esőben az utcára, hiszen a bőr anyaga vízben könnyen roncsolódhat. Ha mégis elkerülhetetlen, hogy kilépjünk vele az esőbe, akkor érdemes lehet például méhviaszt felkenni rá, ami egyfajta védőréteget képez az anyagon, ami ezáltal nem fog olyan könnyen átázni.

Az impregnálásra alternatív megoldások is léteznek


A méhviasz felvitelének a lépései:

  • Bizonyosodjunk meg róla, hogy az anyagot nem érte nedvesség, és teljesen száraz a felület. Ne kezdjük el addig a műveletet, amíg az anyag teljesen nem lesz száraz.
  • Ezt követően vigyük fel az impregnáló anyagot, majd hagyjuk rajta állni fél napot.
  • Ezután egy puha ronggyal, aztán egy mikroszálas kendővel is alaposan törölgessük át.


A méhviasz mellett persze más anyagok is szóbajöhetnek, amikkel érdemes lehet próbálkozni, ilyen például:

  • az enyv,
  • a ricinusolaj,
  • vagy akár a mészkő.


A megfelelően elvégzett kezelés után a táskánk is biztonságban lesz. Azonban bármilyen jó is ez az eljárás, a rendkívül heves zivatarok, égszakadások ellen a házi impregnálás csak bizonyos ideig nyújthat hatékony védelmet. Ilyen esetekben inkább igyekezzünk a kényesebb táskára valamilyen védőborítást rakni.
Fontos tudni azonban, hogy az impregnáló termékek kifejezetten tűzveszélyesek, ráadásul bőrirritációt is okoznak, ezért semmiképpen se tartsuk gyúlékony anyag vagy fűtőtest közelében. Ha pedig a bőrünkre kerül, azonnal távolítsuk el onnan, irritáció esetén pedig mindenképp forduljunk orvoshoz.