Készletkisöprés! Akár 30-40%-os kedvezmények! Megnézem az akciókat!

Hogyan készülj fel egy téli utazásra?
  2023-01-04 09:44:31

Hogyan készülj fel egy téli utazásra?

A legjobb, amit a téli időszakban tehetünk magunkért, hogy a nyári vakációhoz hasonlóan elutazunk egy kis kikapcsolódásra, feltöltődésre. Ami némiképp elriasztó lehet benne, az a sok-sok pakolni- és cipelnivaló. Ám ha jó gyakorlati érzékkel gondoljuk át a szükségleteinket, ez sem fog akkora problémát jelenteni, és még a bőröndök, utazótáskák számát és méretét is optimalizálhatjuk.

Válogass multifunkciósan!


Hogy milyenféle holmikra lesz szükségünk, az természetesen elsősorban az utazás jellegétől és a tervezett programoktól függ. Egy azonban biztos: akármi is a programterv, meleg holmira, aláöltözetre és kinti váltás ruhára, váltás cipőre mindenképpen szükségünk lesz. Ráadásul a mostani telek elég kiszámíthatatlanok, így kellemesen enyhe időre, áztató esőre vagy téli zimankóra egyaránt számíthatunk.

Ezért a legpraktikusabb az, ha a réteges öltözködés elve mentén szedjük össze a ruhatárunkat: legyen néhány olyan hosszú ujjú póló nálunk, ami aláöltözetként és önmagában egyaránt viselhető, valamint egy csinosabb ing vagy blúz az alkalmibb helyzetekre, a hosszú ujjú pulcsikból pedig legalább egy vékonyabb és egy lezserebb fazonú vastag gyapjú- vagy polár pulóver. Jó szolgálatot tehet még a pufi mellény is, amit szükség esetén a kabát alá (máskor netán helyett) is felvehetünk.

A nadrággal is érdemes körültekintőnek lenni: válasszuk a melegebb (szövet vagy bélelt) anyagokat, a farmerhez pedig vigyünk magunkkal alsó aláöltözőt, amiből ma már rengetegféle kapható sporthoz és mindennapokra férfi és női kivitelben egyaránt. Ha tartós kinti programokat tervezünk, jól jön pluszban a lábszárvédő vagy akár az orkánnadrág is.



Kardinális kérdés még a lábbeli: programtól függően egy meleg bakancs vagy csizma mindenképpen legyen nálunk, lehetőleg vízálló (gore tex), és feltétlenül vigyünk magunkkal egy univerzálisan használható váltás cipőt, mert nincs annál rosszabb és kockázatosabb, mint vizes cipőben lenni egész nap. Kintre és bentre egyaránt jólesik, ha van meleg, térdig érő gyapjú- vagy termo zoknink.

Kabátból már csak a helyspórolás miatt is szerencsés lenne lehetőleg egyetlen darabbal megoldani az egész utazást. Ha főként városi és benti programokat tervezünk, arra akár egy melegen bélelt szövetkabát is alkalmas, de még jobb egy vízálló, igényes kivitelű dzseki- vagy parkaféleség. Ha pedig főként kinti sportokra készülünk, mindenképpen egy magas vízállóságú, könnyű és meleg dzsekit vigyünk magunkkal – ez utazás közben is megteszi.

Ne feledkezzünk meg a hideg ellen védő jó meleg kiegészítőkről, amik téli zimankóban életmentőek lehetnek: bundás kesztyű, sapka, meleg sál vagy nagykendő.



Hát ez így már önmagában nem kevés, és akkor még nem említettük a szokásos egyéb holmikat, no meg az esetleges sporteszközöket. Miben és hogyan is fog ez a lehető legpraktikusabban elférni?

Praktikus pakolás – bőröndök és útitáskák


A legjobb, ha csak a ruháknak egy megfelelő méretű bőröndöt választunk. Ez lehet személyenként egy-egy közepes vagy kis méretű bőrönd, de sokszor praktikusabb, ha egyetlen nagy méretű bőröndbe pakoljuk akár két fő ruháit. Repülős utazáshoz jó szolgálatot tesznek az ultrakönnyű, törésbiztos polikarbonát keményfedeles bőröndök, melyeket a karcolások megelőzése érdekében érdemes bőröndvédő huzattal ellátni. Ez természetesen autós utazáshoz is éppúgy megfelel, de ilyenkor nyugodtabban pakolhatunk a puhafedeles bőröndbe is. A sok téli vastag holmihoz talán legszerencsésebb választás a bővíthető bőrönd, amibe még ezekből is szinte biztosan mindent bele tudunk szuszakolni.



A cipőknek, sportszereknek és az egyéb holmiknak jó, ha van egy külön sporttáskánk, amit akár vállra vetve, akár a bőrönd húzókájára erősítve vihetünk, sőt léteznek nagyon praktikus kerekes utazótáskák is. Ha wellnesselni fogunk járni, az utazáskor telepakolt könnyű sporttáskának erre a célra is jó hasznát fogjuk venni – máris két legyet ütöttünk egy csapásra!

Egyéb táskák és kiegészítők


Ha hosszú utazásra kell készülnünk, nagyban növelheti a komfortérzetünket egy fejpárna: a memóriahabos inkább autós utasoknak, míg a felfújható változat repülőre vagy tömegközlekedéshez is ajánlható kis helyigénye miatt.

A kirándulásokhoz, városnézéshez legkényelmesebb táska egy puhán párnázott, vízálló hátizsák, mely több belső rekesszel és külső zsebbel rendelkezik, így mindenféle szükséges holmihoz kényelmesen hozzáférünk. További előnye, hogy az utazáshoz sem kell másik táskát vinnünk: ebbe minden belefér az iratoktól a fejhallgatón át az elemózsiáig, amire útközben szükségünk lehet. Az uniszex modellek mellett kifejezetten női hátizsákok is kaphatók, ha fontos a kicsit csinosabb megjelenés.

Bizonyos helyzetekben, például síelés vagy korcsolyázás közben azonban még a hátizsák is csak útban van – ilyenkor nem árt, ha van nálunk egy övtáska vagy egy rejtett pénztárca.