A hátizsák is lehet nőiesen elegáns viselet
  2022-12-29 16:53:52

A hátizsák is lehet nőiesen elegáns viselet

Noha a kezdet kezdetén túrafelszerelésként szolgált a hátizsák, már legalább fél évszázada bevette magát a mindennapi viseletek közé. Az utóbbi évtizedben pedig nemhogy csökkent volna a népszerűsége, de kifejezetten nagy divatja lett mindkét nem szinte minden generációjának körében. Ez szükségképpen azzal a pozitív tendenciával is együtt jár, hogy hihetetlenül sokszínű változata alakult ki stílus, dizájn, kialakítás és funkció tekintetében egyaránt. Így természetesen meglehetősen széles palettája létezik az elegáns, városi női hátizsákoknak is.


A városi hátizsákok


A városi hátizsák újkeletű, önálló fogalom lett a hátizsákok világában, még ha ez minden jellemzőjében nem is definiálható egzakt módon. A legfontosabb közös vonásuk talán az, hogy vállaltan nem sportfelszerelésként funkcionál, és ezt a külleme is hangsúlyosan jelzi. A városi hátizsák olyan mindennapi viselet, amely a klasszikus (váll)táskát helyettesíti, és kifejezetten hangsúlyos, szerves stíluseleme az urbánus, trendi öltözködésnek. Így aztán stílusa a modern dizájn jegyeit viseli magán. Ezen belül persze sokféle további irányzat létezik az uniszex, letisztult urbánus vonaltól a hipster messenger-táska jellegen át a menő yuppiek elegáns laptoptáskáiig. No és persze ott vannak az igazán csinos, nőies hátizsákok is.

Mi az előnye a női városi hátizsáknak?

  • általában sok holmit tudunk benne elhelyezni,
  • többrekeszes és zsebes kialakításának köszönhetően praktikusan rendszerezve pakolhatunk bele, így könnyű mindent megtalálni,
  • viselésekor mindkét kezünk szabad, ami nagyban megkönnyíti a tömegközlekedést, meg tudjuk fogni gyermekünk kezét, vagy vihetünk a kezünkben egyéb táskát, mappát,
  • és amivel kezdeni kellett volna: szabályosan a hátunkon hordva élettanilag a legegészségesebb viselet, mert a gerincoszlopon egyenletesen oszlik el a teher,
  • többféleképpen is hordható, ami multifunkcióssá teszi – de erről később.

Funkció és kialakítás


Méret


Méret tekintetében kifejezetten nagy skálán mozognak a női hátizsákok: vannak jelképesen kicsi, lényegében a ridikül vagányabb verziójaként funkcionáló darabok, ám a legtöbb egy átlagos válltáska nagyságához hasonló, míg persze akadnak ennél nagyobbak is – ezek azonban általában már nem feltétlen az elegáns vonalat képviselik.

Forma


A női hátizsákoknál kiemelten hangsúlyos stíluselem a változatos és hangsúlyos forma: ez lehet letisztultan szögletes, trapéz alakú, körben lekerekített, felül csapott, háromszög alakú keresztirányú nyitással és így tovább. Minél blikkfangosabb a forma, annál különlegesebb benyomást kelt.

Záródás


Egy női hátizsákon a záródás nem pusztán technikai kérdés, hanem lényeges díszítőelem, mely szintén hangsúlyosan hozzájárul a stílusához, és szerves egységet alkot a táska szabásával, formavilágával. Lehet, hogy pont a rejtett patent, másutt a keresztben futó markáns cipzár, egy díszes csat vagy éppen egy rusztikus bőrszíjjal csukódó csat adja meg a hátizsák fontos stílusjegyét. Eközben azért érdemes a kézreeső nyitásra-csukásra is figyelni.

Külső-belső terek


A zsebek és rekeszek kialakítása rengetegféle lehet, de szerencsés, ha a főrekeszen kívül további 1-2 rekesz és belső zsebek is segítik a holmik rendszerezését. És mindenképpen hasznos, ha kívül is minimum egy (zárható) zseb található a kis apróságoknak, hogy mindig kéznél legyenek, de ideális esetben még hátul is van egy rejtett zseb a kényesebb iratoknak, értékeknek. Vizuálisan is érdekes és egyben praktikus megoldás, ha a fő nyíláson kívül esetleg egy oldalsó „bejárat” is segíti a holmik megtalálását.

Pántok


A klasszikus hátizsák két rögzített, párnázott vállpánttal van ellátva, melyek a kényelmes viselet érdekében állíthatóak. A női hátizsákoknál is megtalálható ez a megoldás, különösen az enyhén sportosabb fazonoknál. Ugyanakkor az elegánsan nőies darabokon sokszor a válltáskák pántját imitáló vékonyabb pántot találunk, ami légiesebb összhatást ad a táskának. Tovább növeli az ilyen hátizsákok nőiesen könnyed jellegét, ha a pántok egy fémkarikán futnak keresztül, nem fixen rögzítettek. Ez funkció szempontjából is hasznos, mindjárt mutatjuk is miért.

Viselhetőség


A csinos női hátizsákok keskeny, gyakran mobilis (fémkarikákkal szerelt) pántjuknak köszönhetően sokszor többféleképpen hordhatók:

  • klasszikusan háton,
  • egy vállra vetve kényelmesen, de még mindig hátizsák jelleggel,
  • válltáskaként, köszönhetően a multifunkciós állítható pántnak,
  • keresztbevetve,
  • kézben hordva a rövid kézi fogónak köszönhetően.

Anyaga


Ma már egy elegáns női válltáska is rengetegféle anyagból készülhet. Természetesen a top minőséget még mindig a tiszta bőr képviseli, de a különböző szintetikus PVC-mentes és ökologikus bőrök sem igazán maradnak el mögötte. Ezek már régen nem a műbőr gyenge minőségű tulajdonságaival rendelkeznek: masszívak és strapabíróak, textúrájuk pedig a természetes bőrre emlékeztet. Ugyanez érvényes a textilbőrre is és a különböző vízlepergető anyagokra, emellett igen nagy divatja van a szintén speciálisan jó tulajdonságokkal bíró textil hátizsákoknak is.

Színek és minták


Ebben aztán tényleg végeérhetetlen a kínálat: egyszínű, élénk vagy pasztell, harsány mintás vagy visszafogott aprómintás, csillogó, neon vagy fekete – bármilyet találunk.

Biztonság


Egyes minőségi termékek biztonsági karabinerrel vannak ellátva, amit például bevásárlókocsihoz vagy az étteremben a székhez tudunk rögzíteni. A pánton található biztonsági gumival pedig a fő cipzárfület is rögzíteni lehet, így még nagyobb biztonságban tudhatjuk értékeinket.