Készletkisöprés! Akár 30-40%-os kedvezmények! Megnézem az akciókat!

Férfi esernyők, avagy a funkcionalitás és a visszafogottság
  2023-03-22 13:10:00

Férfi esernyők, avagy a funkcionalitás és a visszafogottság

A női esernyőkről szóló cikkünkben már röviden említettük, hogy eredetileg a nap elleni védekezésnek szánták a fej felett viselt ernyőt és csak később terjedt el az esernyő, mint az eső, elázás elleni védekezés eszköze. Nagyjából az 1600-as évek végén, 1700-as évek elején kezdtek el feltűnni az esernyők, amelyek már valóban az eső ellen védtek. De kezdetben ezeket is csak a hölgyek viselték, ha megláttak egyet egy férfi kezében, akkor bizony menthetetlenül kigúnyolták. Manapság viszont már egyáltalán nem kínos egy férfinak esernyővel járni, gondoljunk csak bele, hogy még a filmekben is fontos kelléknek számít. Csakhogy egy példát említsünk, a legismertebbet, ami nem más, mint Gene Kelly alakítása az Ének az esőben című filmben, ami elképzelhetetlen lenne esernyő nélkül. A XX. század már egyértelműen elfogadta a férfi esernyőt, persze a divattörténet azt mutatja, hogy ehhez valóban hosszú időnek kellett eltelnie és szükség volt hozzá egy bátor férfira is!

Néhány történelmi érdekesség

A main napig az igazi úriember egyik kelléke az elegáns, fekete, hajlított fanyelű esernyő.

A csúfolódással dacolva végül egy igazi különc kalandor és utazó, Jonas Hanway is elkezdte az esernyőt rendszeresen hordani, így London egyik látványossága is lett – való igaz, hogy ez már a XVIII. század közepén történt. Külön érdekesség, hogy a kocsisok nagyon sokáig ellenségesen álltak az esernyő használatához, mivel azt gondolták, hogy az üzletüket rontja majd ez az új kiegészítő. Annyira rettegtek attól, hogy az angol polgárok ezentúl nem lovaskocsival járnak majd eső idején, hogy még tüntetést is szerveztek az ernyők ellen. Az esernyő azonban feltartóztathatatlanná vált: egyre nagyobb népszerűségnek örvendett. A férfiak egyre szívesebben viselték az elegáns fekete esernyőt, hajlított nyéllel. A mai napig az igazi úriember egyik kelléke és szimbóluma ez a darabra. A harmincas években feltalált, de az ötvenes években elterjedt teleszkópos esernyő, ha nem is végleg, de nagy mértékben kiszorította az esőkabátokat, pelerineket. S ha már így történt, mint általában minden kiegészítő esetében, divatot is „kreáltak” az esernyő köré.

Ami a férfiaknak a legfontosabb…

Általában a divat és az öltözködés terén a férfiak az egyszerűbb, kényelmes és praktikus megoldásokat részesítik előnyben. Ugyanez a helyzet a kiegészítőkkel is, és ez alól az esernyő sem kivétel. A félautomata, automata, összecsukható, kis helyigényű esernyők biztosan kiváló megoldásnak bizonyulnak az urak számára, hiszen jó, ha kézben, vagy egy kisebb laptoptáskában, hátizsákban is elférnek.

A férfiak hosszú távon megbízható, szélálló esernyőket választanak.

A férfiak, mivel a praktikum és a funkcionalitás szempontjából vizsgálják a dolgokat, jól működő, hosszú távon is megbízható, szélálló esernyőket választanak, hiszen egy vagy két darab bőven elég ahhoz, hogy a megfelelő öltözékhez lehessen használni. A sportosabb stílushoz jól passzol az összecsukható verzió, míg az üzleti megjelenéshez egy szép klasszikus kézi nyitású ernyő párosítható, azonban ma már kicsit lazábban véve a business megjelenést, találhatunk visszafogott, elegáns automata esernyőket is öltözékünkhöz.

Üzleti megjelenéshez válasszunk visszafogott elegáns automata esernyőt.

…és ami kevésbé fontos, de azért érdemes szót ejteni róla

A színek és a minták. Egyértelmű, hogy ha férfi esernyőre gondolunk akkor leginkább a fekete, szürke és a sötétkék jut az eszünkbe. És valóban, a gyártók többnyire ezekben a színekben készítik a férfiaknak szánt esernyőket. Viszont a minták tekintetében vannak kissé merészebb, próbálkozások, például népszerűek a csíkos, vagy a geometriai mintákkal készült megoldások is. Nyilván leginkább azoknak, akik szeretnek egy kis extravaganciát csempészni a hétköznapokba. Ezek a minták teljesen jól passzolnak a klasszikus öltönyökhöz, kabátokhoz, kevésbé egysíkú az összhatás egy ilyen különlegesebb mintázatú ernyővel.

Népszerűek a csíkos vagy a geometriai mintájú férfi esernyők is.

Lássuk be, hogy sokszor a szükséges rosszként tekintünk az esernyőre; senki sem szereti a kezében tartani, van, hogy ott felejtjük valahol, kényelmetlen a tömegközlekedésben, stb.. Viszont a mai praktikus, összecsukható, tokba helyezhető megoldásokkal könnyebb a használatuk és még a tárolásuk is. Minden kellemetlenség ellenére az esernyő biztosabb megoldás, mint egy esőkabát, mert jobban védi a ruhánkat, cipőnket, táskánkat. Uraknak és hölgyeknek egyaránt fontos, főleg az alkalmi vagy munkahelyi, üzleti öltözködés terén. Nem beszélve arról, hogy valóban elegáns kiegészítője lehet a ruházatunknak, ezért fontos, hogy megfelelő darabot vagy akár darabokat válasszunk, amelyek aztán hosszú évekig lesznek majd használatban.