Esernyők hölgyeknek, avagy a praktikum és a divat
  2023-03-21 12:10:00

Esernyők hölgyeknek, avagy a praktikum és a divat

Van egy olyan tárgy, amelyet sokan minden nap magukkal visznek a táskájukban, hiszen sosem lehet tudni, hogy mikor lesz rá szükség. Amikor először debütált ez az eszköz, akkor még kizárólag a nap elleni védekezést szolgálta, és csak jóval később társult hozzá az eső elleni védelem, mint funkció. Az idők során sokszor átalakult és komoly fejlődésen ment keresztül, amelyet nyilván a fogyasztói igények és visszajelzések is befolyásoltak. A praktikum és a funkcionalitás mellett az esztétika és a divat is meghatározó szempontok lettek a fejlődésében. E sorok olvasói már biztosan kitalálták, hogy az esernyőről van szó. Tavasszal bizony rendkívül aktuális az esőről, és az esővel szembeni védekezésről beszélni, ezért most kétrészes cikkben mutatjuk be a női és férfi trendeket.

A hétköznapi rohanáshoz, tömegközlekedésen történő utazáshoz egy összecsukható, automata, vagy félautomata ernyőt válasszunk.

Praktikum és funkcionalitás

Ki ne bosszankodott volna már azon, egy nagyobb, viharosabb zuhé esetén, hogy vajon megfelelő ernyőt vitt-e magával? Valószínűleg jó párszor tapasztaltuk már, de egyszer biztosan előfordult mindenkivel, hogy az otthon tárolt esernyők már nem az elvárt módon működtek, esetleg elszakadtak. Mindig érdemes az aktuális esernyő készletet „felülvizsgálni”, nehogy akkor essünk pánikba amikor előkapjuk a táskából, csomagtartóból az esernyőnket. Ha pedig új ernyőt kell vásárolni, mindenképpen tartsuk szem előtt a praktikum és funkcionalitás fontosságát, amikor választunk.

Például sok csomag esetén nem igazán szeretünk nagy esernyővel elindulni, mivel a tárolása, cipelése problémás, ráadásul ezek az ernyők többnyire nagyobbak is mint kinyitható társaik, ezért az utcán is kevésbé praktikus a használatuk, nehezebb velük nagyobb tömegben, zsúfolt helyeken lavírozni. Hiába elegánsabb egy-egy ilyen darab, jobb, ha a hétköznapi rohanáshoz, tömegközlekedésen történő utazáshoz egy összecsukható, automata, vagy félautomata ernyőt választunk, amely jobban elfér a táskánkban, nyitása, zárása egyszerűbb, kevesebb helyet foglal. Akár vizesen félig összehajtva is sokkal jobb tárolni, mint nagyobb társát.

Bevásárlásra érdemes kis méretű női esernyővel indulni.

És ha már a funkcionalitásnál tartunk, érdemes tisztázni, hogy mit is jelent a kézi nyitású, automata, félautomata megoldás. A kézinyitású esernyők a leginkább strapabírók, egész egyszerűen azért, mert nyitásuk, csukásuk is kézzel, mechanikus úton történik. Szerkezetük egyszerű, de megbízható és sokáig bírják a strapát. A félautomata esernyők gombnyomásra nyílnak, visszacsukni azonban kézzel kell őket. Az automata típusok oda-vissza automatikával rendelkeznek, azaz gombnyomásra nyílnak, és gombnyomásra vissza is záródnak. Mindkét típusnál azonban az utolsó mozdulatot (a teleszkóp visszatolását) nekünk kell elvégezni. Manapság a legjobb minőségű ernyőket szélcsatornában tesztelik: például a Doppler márkának az összes esernyője ilyen teszten esik át, mielőtt forgalomba kerülne. Ezeknek a kiegészítőknek nagyon jó a szélállósága, esetenként 90-100 km/h erősségű széllel is képesek megbirkózni. A termékek vázszerkezete erősebb, jobban bírják a nagyobb széllökéseket, nem hagyják cserben a tulajdonosaikat. Tehát hosszútávon érdemes minőségi, tartós darabot választani, így ernyőnk nem végzi idejekorán a kukában.

Színek és minták

Igazán egyedi darab a geometrikus formákat ábrázoló női esernyő.

Egy háztartásban valószínűleg sokféle ernyőt találunk, és nemcsak azért, mert férfi, női és gyerek verzió is kell belőlük. Jó, ha többféle színből vagy mintázatból választhatunk, ruházatunknak, vagy az alkalomnak megfelelően. Munkába, üzleti megjelenéskor hölgyeknek és uraknak is az egyszerűbb, ámde elegáns minták, színek javasoltak, noha a hölgyekkel azért megengedőbb a divat, hiszen egy szép, élénkpiros ernyő azért igencsak feldobja a ruházatot. Aki bevállalósabb, de általában egyszerű színekben öltözködik nyugodtan beszerezhet egy ilyen „statement” darabot, amivel garantáltan feltűnést kelt, sőt talán kis vidámságot is becsempészhet egy borongós esős napba egy ilyen élénk esernyő. Ami a mintákat illeti, a geometrikus formákon át a pöttyösön keresztül egészen a nonfiguratív megoldásokig szinte végtelen a választék. Manapság a konzervatív ízléssel rendelkezők, és a modernebb, élénkebb színeket, mintákat kedvelők egyaránt találnak magunknak megfelelő esernyőt.

A pöttyös esernyőkből is nagy választékot találhatsz.

Az extravagánsabb divatot kedvelő egyéniségek választhatnak elvontabb, különlegesebb mintákat is. Egy bolygókat ábrázoló ernyő például remek választás azok számára, akik szeretnének kilógni a sorból, akkor is, ha csak egy hétköznapi kiegészítőről van szó. De nemcsak a minták adják meg az ernyők különlegességét, hanem a funkcionalitásuk is. A nagyobb, kézinyitású esernyők alá legalább ketten beférnek, így tökéletesek lehetnek egy romantikus sétára az esőben. Nem beszélve arról, hogy méltóságteljes megjelenést kölcsönöznek tulajdonosuknak, komoly kiegészítőként funkcionálnak a klasszikus megjelenéshez, legyen szó akár urakról, vagy hölgyekről.

Egy bolygókat ábrázoló ernyő például remek választás azok számára, akik szeretnének kilógni a sorból.