Mennyire fontos a divat a fiataloknak?
  2023-03-06 10:35:00

Mennyire fontos a divat a fiataloknak?

Trendek jönnek, mennek, változik a divatvilág, szinte nap mint nap. Sokan az egyéniségükhöz igazítják a ruhatárukat, de vannak olyanok is, akik mindig az aktuális divatnak megfelelően öltözködnek. Ilyen szempontból előnyt élveznek a vagány, bevállalós egyéniségek, akik magabiztosan hordanak néhány akár extrémebb ruhadarabot, vagy kiegészítőt is, és fütyülnek arra, hogy másoknak mi a véleménye.

De kinek mennyire fontos a divat? Azt egészen nyugodtan leszögezhetjük, hogy a jelenlegi influenszerek uralta világban a legnagyobb, legerőteljesebb hatás a fiatalokat éri, hiszen naponta böngészik az online tartalmakat, és inspirálódnak a digitális világból. Persze ne feledkezzünk meg a korosztályi csoportokról sem, akik szintén erős hatással lehetnek a tinikre és a fiatal felnőttekre egyaránt. Létezik egyáltalán olyan fiatal, akire nincs hatással a divat? Valószínűleg nem, mert még ha nem is tudatosul bennünk, valamilyen szinten hatással van ránk az amit látunk. Főleg, ha gyakran látjuk és olyas valakitől, akit kedvelünk, elismerünk, felnézünk rá. Nem is igazán van értelme menekülni a trendek fogságából, jobb, ha megadjuk magunkat, persze csak az ésszerűség keretein belül.

Értékek a divatban: fast fashion vs. fenntarthatóság

Tisztában vagyunk azzal, hogy még mindig a fast fashion olcsó, de ugyanakkor kevésbé jó minőségű darabjai hódítanak, hiszen ezeket engedheti meg magának egy átlagember. Ettől függetlenül persze sok fiatal nemcsak a stílust tartja kiemelt szempontnak egy-egy ruhadarab megvásárlásakor, hanem a minőség és a fenntarthatóság, mint hosszútávú értékek is fontosak a vásárláskor.

A praktikum mellett a minőség és a fenntarthatóság, mint hosszútávú értékek is fontosak a vásárláskor.

Köztudott – bár még gyerekcipőben jár ez a trend –, hogy a fiatalok egy része szívesebben fektet be jobb minőségű, természetes vagy újrahasznosított anyagokból készült darabokba, és nem idegen számukra a társadalmi felelősségvállalás kérdése sem a termelésben, így figyelembe veszik az olyan minősítéseket, mint a Fairtrade. Az ideális ruházat, nem terheli feleslegesen a környezetet, természetes vagy újrahasznosított anyagokból készül, és nem hanyagolja el a társadalmi szempontokat sem a gyártás során. Aki valóban törődik a természettel és az emberekkel, az olyan márkák mellett köteleződik el, akik számára szintén fontos a környezetvédelem.

Hódítanak a kiegészítők – lógjunk ki a sorból!

Valóban nagy dilemma, az ár/érték arány kérdése, de erre van egy jó megoldás. A régi ruháinkat is feldobhatjuk egy-egy trendi új kiegészítővel, nem kell rögtön mindenből újat vásárolni. Ráadásul reneszánszukat élik a trendi táskák, övtáskák, telefontáskák, cipők, sapkák, kalapok. Szinte lehetetlenség választani, de egy biztos, hogy akár egy egyszerűbb szabású, vagy színű ruhát is képesek feldobni. Ezzel a megoldással kevesebbet költünk, cserébe viszont megjelenésünk sosem lesz unalmas és szokványos. Egy jól kiválasztott kiegészítő akár olyan megtévesztő is lehet, hogy szinte újnak tűnik mellette minden ruhánk. Ha nem szeretnénk belesimulni az általános trendekbe és a környezetünk diktálta elvárásokba, célszerű ilyen alternatív módszerekhez folyamodni. A siker garantált lesz!

A régi ruháinkat is feldobhatjuk egy-egy trendi új kiegészítővel.

Szerethető ruhatár – avagy az önazonosság kérdése

Lényeges eleme a divatos öltözködésnek, hogy mennyire feszegetjük egyéniségünk határait, mennyire vagyunk önazonosak. Azért, mert például a szomszédon jól állt egy ruha, vagy kiegészítő, nem biztos, hogy az a mi egyéniségünkhöz, kisugárzásunkhoz is passzol. Erre persze legtöbbször tapasztalati úton jövünk rá, és ilyenkor jól jönnek az őszinte barátok, akik szólnak, ha éppen félrecsúszott egy-egy szett kiválasztása. Ezt lehetőleg kellő humorral kezeljük és fogjuk fel építő kritikaként. Ha irigység állna a háttérben arra úgyis rájövünk idővel, szóval nem árt a környezetünket meghallgatni, főleg ha egy komolyabb stílusváltáson gondolkodunk, sőt néha az idősebb, tapasztaltabb korosztály véleményét is ki lehet kérni, mert jöhetnek ám tőlük is hasznos megállapítások.

Válasszunk egyéniségünkhöz illő kiegészítőket. Lehet kísérletezni, kicsit bevállalósabban öltözködni, új, kreatív összeállításokat hordani.

Az egyediség és egyéniség kibontakozása különösen tinédzserkorban és fiatal felnőttek körében hangsúlyos, hiszen ebben a korban még sokan szeretnének kilépni a sztereotípiákból, a konvenciókból, az elvárásokból. Ez teljesen természetes. Lehet kísérletezni, kicsit bevállalósabban öltözködni, új, kreatív összeállításokat hordani. De a legjobb, és egyben óriási sikerélményt is jelent, ha egy szettet mi magunk találunk ki. Persze fontos, és elkerülhetetlen is, hogy folyamatosan inspirálódjunk, hiszen minden amit látunk, hallunk, tapasztalunk, az hatással van ránk. Lehetőleg gondosan válasszuk ki azokat a személyeket, például influenszereket, akik valós értéket képviselnek, és könnyen azonosulunk nemcsak az általuk képviselt divatirányzatokkal, hanem a látásmóddal is, amelyet közvetítenek.