Ezekre figyelj külföldi utazás előtt!
  2023-05-22 10:38:24

Ezekre figyelj külföldi utazás előtt!

Biztosan mindenkivel előfordult már, hogy utazás előtt azt érezte valamit otthon hagyott. Persze bosszantó, ha otthon marad a fürdőruha vagy a papucs, de ezek általában könnyen pótolhatók akkor is, ha megérkeztünk. Vannak azonban olyan helyzetek, amelyekre jobb felkészülni, különösen, ha idegen országba indulunk. Más kultúra, eltérő szokások. Az alábbiakra mindenképp érdemes figyelni, mielőtt külföldre utaznánk.

Ezekre figyelj utazas elott utlevelUtazáshoz szükséges okmányok

Az Európai Unión belül elegendő a személyi igazolvány, azonban, ha az unión kívülre utazunk szükség lesz az útlevélre is. Sőt, ha a tengerentúlra készülünk még vízumért is kell folyamodnunk. Ha magunk szervezzük az utat, mindenképp érdeklődjünk a helyi konzulátusnál a beutazással kapcsolatos adminisztrációról és a szükséges okmányokról. Már az utazás szervezésekor ellenőrizzük okmányaink érvényességét. Ne felejtsük el, hogy a repülőjegynél is fontos információ milyen okmánnyal fogjuk igazolni magunkat, ezért nem lenne szerencsés, ha pont addigra cserélnénk újra a papírjainkat.

Ezekre figyelj utazas elott oltas

Bár a Covid szabályozás jelentősen enyhült, országtól függően előírhatnak vagy javasolhatnak különböző védőoltásokat az utazók számára. Szintén a konzulátus honlapján vagy akár háziorvosunknál is érdeklődhetünk a szükséges vakcinákról. Érdemes ezt a kérdést is időben körbejárni, hogy mire elérkezik az utazás ideje, rendelkezzünk a megfelelő számú ismétlőoltással, illetve megszerezzük az immunitást.

Konzulátus, külképviseletek

Utazás előtt érdemes a célország biztonsági helyzetéről is tájékozódni, illetve elmenteni magunknak a szállásunkhoz legközelebb eső magyar külképviselet elérhetőségeit. A konzuli szolgáltatások egy része már mobil applikáción keresztül is elérhető, így folyamatosan tájékozódhatunk a friss hírekről, sőt még a célországot érintő vészhelyzeti üzenetet is tudunk fogadni. Egy online adatlap kitöltésével pedig néhány perc alatt regisztrálhatunk konzuli védelemre még az utazás megkezdése előtt.
Biztosítás
A szokásos baleset és betegbiztosítás mellett érdemes a poggyászra, illetve az útlemondásra is biztosítást kötni. Nézzük meg alaposan, mire terjed ki a biztosításunk! Az olyan extrém sportokat, mint a búvárkodás vagy hegymászás nem biztos, hogy tartalmazza.

Alapvető gyógyszerek

Ha rendszeresen szedünk gyógyszert, írjunk róla listát és tartsuk az okmányainkkal együtt. Egy esetleges rosszullét során szó szerint életet menthet, ha tudják, milyen gyógyszereket szedünk. Írjuk fel az esetleges gyógyszerallergiánkat is.
Láz és fájdalomcsillapító, illetve hasmenés elleni gyógyszer mindig legyen nálunk, ezeket tárolhatjuk egy külön neszesszerben az utazótáskán belül.

Bank

Utazás előtt értesítsük a bankunkat utazási szándékunkról, hogy biztosan engedélyezzék a külföldi kártyahasználatunkat. Sajnos a megnövekedett banki csalásoknak köszönhetően a bankok szigorúbban figyelik a pénzmozgásokat, így egy nagyobb vásárlást vagy éttermi fizetést is gyanúsnak ítélhetnek. Megoldás lehet, ha rendelkezünk Revolut vagy Wise kártyával is, így elegendő csak annyi pénzt a számlán tartanunk, amennyit az utazásra szántunk, az esetleges csalók pedig nem férhetnek hozzá a teljes bankszámlán lévő összeghez.
Nézzünk utána annak is, hogyan tudunk az adott országban pénzt felvenni. Vannak bankok, amelyek extra díjat számolnak fel a külföldi kártyával történő ATM-es pénzfelvételre. Legyen nálunk készpénz is az adott ország valutájában, esetleg váltsunk némi eurot vagy dollárt is a biztonság kedvéért.

Mobil szolgáltató

Érdeklődjünk a hazai szolgáltatónknál, hogy milyen tarifával tudunk majd telefonálni abban az országban, ahova utazni készülünk, illetve milyen feltételek mellett tudjuk használni a mobilnetünket.

Poggyász mérete

Örök kérdés mibe és hogyan csomagoljunk. Ha repülővel utazunk, ellenőrizzük a légitársaság által megadott szabványméreteket. Gondoljuk át elegendő-e a kabinbőrönd vagy szükség lesz feladott poggyászra is. Érdemes az utazás előtt megvenni a kiegészítő poggyászjegyeket, a reptéren drágább lehet a plusz csomagfeladás.
Válasszunk strapabíró bőröndöt. A gurulós bőröndök achilles sarka a kerék, ezért érdemes olyat vásárolni, amelynek úgynevezett bolygókerekei vannak, vagyis a bőrönd minden irányba könnyen mozgatható. A bőrönd borítása, valamint a sarkai is legyenek merevítve, így biztosan túléli a reptéri ki-bepakolást.
Ha csomagunkat felvisszük az utastérbe, választhatunk kerekes utazótáskát is, csak figyeljünk a megengedett méretre. Könnyebb és kisebb helyen is elfér, akár az ülésünk alá is be tudjuk tenni.

Ezekre figyelj utazas elott borond

Közlekedés az országban, városban

Nézzünk utána alaposan a helyi közlekedési lehetőségeknek. Lehet érdemes a tömegközlekedést választani a taxi helyett. Több országban az Uber is jól működik, sokszor jóval kedvezőbb tarifákkal, mint a taxik. Tervezzük meg, hogyan jutunk el a reptérről a szállásunkra. De ami még ennél is fontosabb, az a hazafelé vezető út. Mivel a reptéri ellenőrzés elhúzódhat, érkezzünk időben, akár reptéri transzfert is érdemes foglalni előzetesen.

Tervezzük meg a programokat!

Jelöljük meg a térképen a látnivalókat, nevezetességeket vagy akár azokat az éttermeket, boltokat, amelyeket szeretnénk felkeresni. Így az egyes városrészeket egyszerűbben tudjuk bejárni, mintha fel-alá rohangálnák a városban. Ellenőrizzük szükség van-e belépőre, és ha igen, tudunk-e elővételben online foglalni. Így biztosan sorra kerülünk aznap és nagyban meggyorsítja a bejutást is.