Biztonságos nyaralás bankkártyához kapcsolódó utasbiztosítással
  2022-06-03 13:22:24

Biztonságos nyaralás bankkártyához kapcsolódó utasbiztosítással

Ahogy közeledik a nyár, az emberek zömének már szüksége van egy kis pihenésre, egy-két hét lazításra. Többségünk ugyan sok időt fordít arra, hogy megtalálja a nyári kikapcsolódáshoz a megfelelő helyszínt, a szállást, beszerezzük a szükséges holmikat, ha kell egy-két új ruhadarabot, bőröndöt vagy utazótáskát, és közben arról álmodozunk, hogy milyen fantasztikusan fogjuk érezni magunkat. Arra azonban sokkal ritkábban gondolunk, hogy a nyaralás során egy váratlan baleset akár komolyan be is árnyékolhatja a kellemes pillanatokat.

Az ördög nem alszik

Akár az aktív, akár a passzív pihenési formát preferáljuk, mindig előfordulhatnak váratlan helyzetek. Lehet ez egy szerencsétlenül végződő lépcsőzés, vagy a poggyászunk nem érkezik meg időben, de a nyaralás első napján begyulladt, fájó fog sem emeli a kikapcsolódás élményét. Még akkor is, ha csak egy egyszerű orvosi beavatkozásra szorulunk, akár a nyaralás árának többszörösét is kifizethetjük egy ilyen helyzetben. Különösen az Európán kívüli országokban jelenthet hatalmas költséget az orvosi ellátás igénybevétele. A nyaralás előtt mindenképp célszerű tájékozódni, és megkötni a számunkra leginkább megfelelő utasbiztosítást. Ne fessük az ördögöt a falra, de ha esetleg bekövetkezne a baj, mindössze egy ebéd áráért akár több százezres összeget takaríthatunk meg.

A nyaralás időtartamára tervezett utasbiztosításunkat akár a bankkártyánkhoz is hozzárendelhetjük, így biztonságban érezhetjük magunkat a pihenés napjain.

Ami mindig nálunk van

Amit minden utazásra magunkkal viszünk a telefonunk mellett, az a bankkártyánk. Kevesen tudják, hogy az utóbbihoz (természetesen kártyatípustól függően) eleve jár, vagy igényelhető utasbiztosítás, ami akár ki is bővíthető. Jellemzően a dombornyomott betéti- és hitelkártyákhoz kapcsolódik utasbiztosítás, ami díjmentes, és kiterjed az egész világra, kivéve az állampolgárság szerinti országot.

A nyaralás tervezése alatt érdemes a kellemetlen pillanatok és anyagi kár elkerülése érdekében akár a bankkártyához kapcsolható utasbiztosítással élni.

Szolgáltatások, melyekre a legtöbb bankkártyához kapcsolódó utasbiztosítás kiterjed:

  • Utazási segítségnyújtás: betegszállítás, hazaszállítás, stb.

  • Baleseti biztosítás: balesettel kapcsolatos költségek, haláleset, stb.

  • Egészségügyi biztosítás: betegség, baleset, stb.

  • Poggyászbiztosítás: késedelem, járatkésés és -kiesés, jogvédelem, stb.

  • Személyi felelősségbiztosítás

A bankok különféle biztosítási csomagokat állítanak össze, meghatározva bennük a biztosítási összeg értékét (egészségügyi ellátás/poggyász), hogy kire vonatkozik a biztosítás (például házastárs, gyermek), milyen külföldön tartózkodási időtartamra vonatkozik, stb. Itt bizony az apróbetűs részt is el kell olvasni, hiszen előfordulhat olyan, hogy a tervezett szabadidős tevékenységünk miatt bővíteni kell a kártyához kapcsolódó biztosítást, mert például a lovaglásra nem vonatkozik az alap csomagunk. Érdemes a bejelentési telefonszámot is már az utazás előtt elmenteni a telefonunkba, hiszen a legtöbb esetben a biztosítási esemény bekövetkezését követő 48 órán belül fel kell hívni a biztosító társaságot.

Nem kötődik szervesen a bankkártyához tartozó biztosítás témakörébe, de ennél a résznél mindenképpen fontos megjegyezni, hogy a bankkártyákhoz PIN-kód is tartozik. A PIN-kódot pedig éppen olyan óvatosan kell kezelni, mint a kártyáinkat. Ne hordjuk magunknál, főleg ne a kártya mellett, ne írjuk rá a kátyára, igyekezzük használat közben is eltakarni és ne mondjuk el senkinek.

Biztosítsuk a biztosításunkhoz tartozó bankkártyát is!

Soha ne felejtsük el, hogy a bankkártyánk pont olyan, mint a pénztárcánk! Soha ne adjuk ki a kezünkből, és mindig tartsuk biztonságban. Különösen igaz ez külföldön, ahol sokkal kiszolgáltatottabbak vagyunk. Ha csak egyszerűen zsebre vágjuk, könnyen kártya nélkül találhatjuk magunkat. A különleges RFID védelemmel ellátott tárcák megakadályozzák a kézi kártyaolvasóval (vagy akár telefonnal) indított bankkártyás adatlopási kísérleteket. Ez gyakorlatilag a paypassos fizetés elvén működő visszaélési kísérlet. Gyors, és észrevétlen, azonban az RFID védelemmel ellátott tárcában tárolt bankkártyák adatait nem lehet ilyen módon megszerezni! A különféle rejtve viselhető övtáskák is tökéletesek iratok, bankkártyák, kulcsok, vagy akár a telefonunk tárolására. Tömegben nem veszik észre a gyanútlan turistákból „élő” alakok. Ha pedig még magasabb biztonságban szeretnénk tudni, nemcsak a bankkártyánkat, hanem a laptopunkat, és egyéb értékeinket is, használjunk ún. lopásbiztos hátizsákot. Ezek anyaga erős, strapabíró, nehezen vágható át például késsel. A zsúfolt helyeken „dolgozó” tolvaj nem látja, hol nyílik a táska, így nem kell félnünk attól, hogy észrevétlenül kicipzározza és ellopja az értékeinket.

A nyaralás időtartama alatt a bankkártyás fizetéseket célzó visszaélésekkel szemben kiemelkedő védelmet nyújtanak az RFID védelemmel ellátott pénztárcák.

Ügyeljünk magunkra, egymásra, az értékeinkre, hogy biztosan ne legyen gond a nyaralás alatt!