Szemet kápráztató minták és struktúrák: a textil táska
  2022-05-23 17:03:38

Egy táska megtervezésének szerves részét alkotja az egymást esztétikailag és technikai szempontból is támogató anyagok összeválogatása. A táska anyaga, esetleg anyagai, a bélésanyaga, a dizájnelemek, a felvarrók, a bevarrók, a gombok, pántok, cipzárok, csatok egy kompozíciót alkotva varázsolják a táskát egyedivé. És, bár a bőr tartóssága felülmúlhatatlan, a minták és struktúrák leggazdagabb tárházát a természetes növényi és állati alapanyagokból készült különféle textilek adják. Cikkünkben azt mutatjuk be, hogy milyen szövetek kerülnek leggyakrabban a tervezők asztalára.

A szövetből készült táska

A táska már évszázadokkal ezelőtt kilépett puszta tároló-hordozó funkciójából, és  öltözködésünk kiegészítő elemeként megjelenésünk fontos részét képezi, és legalább akkora jelentőséggel bír a mintája, struktúrája, mint az alapanyag tartóssága. Ehhez a szövet anyagok változatossága, a tervezők számára szinte kiapadhatatlan forrást biztosít.

A textilből készült táskák és bőröndök az anyag egyedi és praktikus tulajdonságainak köszönhetően igazán széleskörű felhasználhatóságot tesznek lehetővé.

A nylon

A nylon az egyik legelterjedtebb anyag, és az egyik legolcsóbb szövet opció, hőre lágyuló, selymes polimerből. A nylon táska nagyszerű választás azoknak, akik a könnyen elérhető, jó ár-érték arányt tartják legfőbb kritériumnak.

A nylon táska rendkívül rugalmas mégis formatartó, teherbíró, ugyanakkor könnyen sérül és szakad, ezért nem is túl tartós. A hátizsákok, sporttáskák és megfizethetőbb kézitáskák általában nylonból készülnek.

A vászon

A megbízható, ellenálló vászon elnevezés ma már nem egy adott nyersanyagot, hanem egy többféle szálból kötött-hurkolt alapanyagot jelent, melynek leggyakoribb összetevője a pamut és a len.

  • Rendkívül tartós,

  • Könnyen vízállóvá tehető,

  • Jól színezhető,

  • Megfelelően rugalmas is a mindennapi használathoz, ellenben nem nyúlik extrém módon.

A vászonból készült táska megfelelő választás hordtáskák és az újrafelhasználható bevásárlótáskák számára.

A textilből készült hátizsákok leggyakoribb alapanyagai a strapabíró és megbízható vászon, illetve a sokoldalú, kreativitásnak igazán szabad teret nyújtó pamut.

A pamut

A pamut egy sokoldalúan felhasználható alapanyag, minta-gazdagságának csak a képzelet szab határt.

  • Meglehetősen strapabíró. 

  • Könnyen vágható, varrható.

  • Egyszerűen tisztítható.

Alkalmas kézitáskának – rugalmassága miatt alábélelve, foltvarrás technikákkal megerősítve - , de hevedereket és fogantyúkat is készítenek belőle.

A pamut alapanyagot gyakran kombinálják műszállal – poliészter, poliamid, poliakril - amitől a szövet tartósabb és nyúlás tekintetében ellenállóbb lesz. A már elkészült pamutszövetből készített táskák, pénztárcák gyakran kapnak szennyeződés és víztaszító védőpermetet az élettartam meghosszabbítása érdekében. 

A címkén található jelzés alapján az ilyen táskákat nem szabad mosni, ha szükséges inkább vigyük tisztítóhoz.

A bútorszövet

Erős, tartós, nehéz anyagokról van szó, hiszen a kárpitnak bírnia kell a súlyt és azt az igénybevételt, amit a folyamatos súrlódás és kopás jelent. 

A leggyakoribb bútorszövetek:

  • A bútordamaszt – mercerezett pamut vagy lenvászon - és 

  • A bútorbrokát – hernyó vagy műselyem

melyek kanapék és függönyök alapanyagai, ugyanakkor kiválóan helyt állnak táska alapanyagként is.

Táska alapanyagnak használható bútorszövet még:

  • A plüss – gyapjú, vagy viszkózzal, poliakril-nitrillel kevert gyapjú 

  • A goblin – jacuard-mintás gyapjúszövet vászonkötéssel – és 

  • Az aqua clean.

A bútorszövet általános jellemzői – kopásálló, esztétikus, felületváltozási hajlama kicsi, nem nyúlik, nem hullámosodik, színtartó – miatt népszerű alapanyaga a kézitáskáknak, minőségi utazótáskáknak, sőt akár kabinbőröndöknek is.

Az aqua clean

Az aqua clean nem egy külön nyersanyagot jelent, hanem olyan alapanyagot, melynek minden szövetszálát víztaszító bevonattal borítják. Így a szennyeződések és folyadékok nem jutnak a szövet belsejébe. Ugyanakkor, azonnal le kell törölni a szennyeződést, mert ha beszárad, akkor már oldószerrel sem lehet eltávolítani.

Az aqua clean gyakori alapanyaga nagy méretű utazótáskáknak, bőröndöknek, valamit mindennapi használatra és/vagy túrázáshoz használt hátizsákoknak, hiszen ezek az utazási kiegészítők folyamatosan ki vannak téve az elemeknek és a szennyeződésnek.

A textilből készült bőröndök gyakran aqua clean anyagból készülnek, hogy utazás során megóvják értéktárgyait az elemek viszontagságaitól és a szennyeződésektől.

A gyapjú

A birkagyapjú gyönyörű, erős, gazdag színvilágú szövet, mely a nemez, a tweed és a tartán alapanyaga. Elegáns megjelenésű, vagy rusztikus/etno stílusú táskák készülnek gyapjúból.

A birkagyapjú-szálat azonban gyakran fogják össze az egzotikus gyapjakkal, hogy puhább, mégis ellenálló szövetet hozzanak létre, amit rendszerint kézzel vagy géppel kötött, horgolt táskák - és ruhák - készítéséhez használnak fel.

A szövetből készült táskáknak azonban van egy közös jellemzője, mégpedig, hogy a tisztántartásuk némileg körülményesebb a bőrnél, főleg a nagyméretű kézitáskák vagy bőröndök esetében, amiket - a bevásárlótáskákkal, hordtáskákkal ellentétben - nem tehetünk be egy mozdulattal a mosógépbe.