Az utazóládától a modern bőröndig
  2024-01-22 13:16:52

Az utazóládától a modern bőröndig

Az áttörést a praktikus találmány széles körű elterjedésében, az utazási szokások és a társadalmi változások hozták el. Ma pedig már el sem tudjuk képzelni az utazásainkat gurulós hátizsákok vagy kerekes bőröndök nélkül.

Utazóládák Louis Vuitton műhelyéből

A kofferek története egészen az ókorig nyúlik vissza, de az igazi lendületet a 19. században kapta meg. Az első bőröndök fából készültek, gyakran bőrrel borítva. A vasút és a hajózás fejlődésével azonban egyre növekvő igény mutatkozott a könnyebb, strapabíróbb és praktikusabb utazóeszközök iránt. Az 1800-as évek közepétől kezdték el használni a könnyű, de tartós anyagokat a bőröndök készítéséhez. A szinte mindennek ellenálló vitorlavászon, vagyis canvas, nem csak az utazótáskák világában ért el sikereket, hanem később számos divatház is átültette az anyag használatát shopper táskáira. Az autóknak köszönhetően pedig a hatalmas ládák mellett megjelentek az első autókra méretezett, kisebb, de praktikusan rendszerezhető, rekeszes bőröndök is.

régi bőrönd

1854-ben nyitotta meg saját műhelyét a párizsi bőröndkészítő mester, Louis Vuitton. Ekkorra már igencsak népszerűvé váltak az utazási igényeknek megfelelő óriási utazóládák, melyek kinyitva, akár szekrényként is funkcionáltak. Ezek a ládák fiókokat, ruhaakasztó síneket, valamint különféle polcokat és rekeszeket tartalmaztak, hogy tulajdonosuk bármikor kényelmesen hozzáférhessen ruháihoz, kiegészítőihez. Bár ma már a szekrény típusú utazóládák használata nem túl gyakori, a luxus utazótáskákat gyártó cég ma is számos egyedi megrendelést teljesít, pl. luxusórák vagy ékszerek szállításához.

A műanyag forradalmasította a bőröndök világát is

A 20. században a modern műanyagok megjelenése forradalmasította a koffer- és bőröndgyártást. Ebben az időszakban a műanyagok sokoldalúsága lehetővé tette a tervezők számára, hogy szabadon engedjék fantáziájukat és új szintre emeljék a bőröndök tervezését. Az újfajta műanyagok, mint például a polikarbonát és az ABS (akrilonitril-butadién-sztirol), jelentős előnyöket hoztak a bőröndgyártásban. A könnyű műanyagok lehetővé tették a súlycsökkentést, így kényelmesebbé vált a bőröndök szállítása az utazás során. A műanyag rugalmasságának köszönhetően megjelentek a keményfedeles bőröndök, amelyek könnyen alkalmazkodtak a szállítás során keletkező nyomáshoz és ütéshez, jelentősen növelve a bőröndök ellenállóságát és tartósságát. A színes és kreatív dizájn szabad alkalmazása lehetővé tette a tervezők számára, hogy egyedi és divatos termékeket hozzanak létre.


Megjelentek a kerékkel ellátott bőröndök is

Az első gurulós bőröndöt hivatalosan, Bernard Sadow 1972-es próbálkozása jelentette, mely azonban nem aratott túl nagy sikert. A gurulós bőrönd elutasításához és lassú népszerűségéhez két feltételezés is társult egyidejűleg. Az egyik az volt, hogy a férfiak sosem használnak gurulós bőröndöt, mert az nem illik a férfias imázsukhoz. A másik lehetséges ok pedig, hogy a nők akkoriban sosem utaztak egyedül, és mivel társaságukban voltak férfiak, így utóbbiak cipelték a poggyászt. Ezzel körbe is értünk. Az okokat Sadow is megerősítette, aki akkoriban úgy nyilatkozott, hogy a közhangulat „nagyon macsó” volt kerekes bőrönd debütálásakor. Persze mindehhez hozzájárul, hogy találmányát bőrszíjjal kellett húzni, ami nem bizonyult tökéletes megoldásnak, hiszen gyakran kilengett oldalra vagy fel is borult a bőrönd. Annak ellenére, hogy nem érte el a mai kerékkel ellátott bőröndök színvonalát, Sadow újítása mégis lényeges előrelépést jelentett.
A gurulós bőröndök térhódítása csak a 1990-es évekre tehető, amikor a Northwest Airlines pilótája, Robert Plath, létrehozta a Rollaboard nevű bőröndöt. Ez a forradalmian új tervezés kerekeken gurult, és rendelkezett a már ma is használatos merevített, betolható és elrejthető húzókarral és fogantyúval.
Bolygókerekes bőrönd

Spinner bőröndök és bolygókerék

A "spinner" vagy 4 kerekes bőröndök újabb könnyebbséget jelentettek az utazók számára. A négy keréknek köszönhetően könnyedén gurulnak. A kerekek lehetnek fixek vagy foroghatnak is és lehetővé teszik a bőrönd könnyű manőverezését a tömegközlekedési eszközökön és a repülőtereken. A négy kerekes kialakítás stabilabb mozgást is eredményez, valamint a bőrönd egyenesen áll, akkor is, ha épp nincs mozgásban. A 4 kerék növeli a bőrönd stabilitását akár telepakoltuk, akár üres.

A "bolygókerekek" vagy "360 fokos forgó kerekek" pedig már olyan kialakítású kerekeket jelentenek, amelyek teljes forgásra képesek gurulás közben. Ezek a kerekek jelentősen megkönnyítik a bőröndök mozgatását, mivel lehetővé teszik az oldalirányú mozgást és forgást, ezáltal sokkal egyszerűbbé válik a nehéz csomagokkal való irányváltás, közlekedés.

Kerekes bőrönd

Modern bőrönd-valóság: ugrókerék és biometrikus zárszerkezet

Bár a legnagyobb áttörést a guruló kerék hozta, a modern bőröndök számos innovatív funkciót kínálnak az utazóknak. Egyes modellekbe beépített USB-portok és töltők találhatók, lehetővé téve a gyors és könnyű töltést elektronikai eszközeink számára az út során. Az okos súlymérők segítenek ellenőrizni a bőrönd tömegét, elkerülve a túlsúlyból adódó költségeket, míg a GPS követő rendszerek lehetővé teszik a bőrönd nyomon követését és segíthetnek az elveszett csomagok visszaszerzésében. A különleges ugrókerék rendszerek könnyed mozgást biztosítanak minden irányba, minimalizálva a húzás és tolás közbeni erőfeszítéseket. Az érintőzárak és biometrikus zárszerkezetek tovább növelik a biztonságot, miközben egyszerű hozzáférést biztosítanak a tartalomhoz.