A diplomata táska
  2024-04-18 00:00:00

A diplomata táska

De mi is a funkciója és az előnye ennek a kiegészítőnek, illetve milyen modern változatai vannak az aktatáskának, diplomata táskának? Ennek fogunk most egy kicsit a mélyére ásni.

A kezdetek és a 70-es, 80-as évek divathulláma

A diplomatatáska történetét röviden úgy foglalhatnánk össze, hogy ez az eredetileg iratok tárolására készült, enyhén bőröndre emlékeztető kézitáska már a 30-as években megjelent. Komoly üzletemberek, ügyvédek, banki dolgozók praktikus és elegáns kiegészítője volt. Mivel ezekben a foglalkozásokban rengeteg volt a papírmunka, így a dokumentumok megfelelő tárolása, mozgatása is kiemelt szerepet kapott. A kemény fedél és a többrekeszes belső pontosan erre szolgált: ne gyűrődjön, ne legyen szamárfüles a papír, hiszen az ügyfelek iratait rendben kell tartani. Akár filmekben, vagy akár korabeli képeken felfedezhetjük a tipikus keménykalapos angol üzletembert, hivatali dolgozót, hosszú esernyővel és a szintén nélkülözhetetlen diplomata táskával.

Igazi reneszánszát nálunk a 70-es 80-as években élte, ráadásul nemcsak a felnőttek között! Aki, a hetvenes-nyolcvanas években volt iskolás, biztosan fel tudja idézni a diplomatatáska-őrületet. Abban az időszakban alig volt olyan kis- és nagydiák, aki ne ilyen rettenetesen haszontalan és egészségtelen táskával járt volna. Abban az időben ez borzasztóan trendinek számított. Általában a padhoz támasztva tárolták, így az óra kellős közepén óriási puffanással tudott eldőlni, sőt néha szándékosan „puffogtatták” a diákok, persze a tanárok nagy örömére.

klasszikus számzáras diplomata táska

Ráadásul nem is volt éppen jótékony hatással a diákok gerincére, az egyoldalú terhelés miatt. Az tény, hogy nagyon menőnek számított a fiatalok körében, egyfajta komolyságot, tartást adott a tulajdonosának – legalábbis ezt képzelték a 80-as évek tanulói…
Azóta sok változáson ment át a diplomata táska, és talán veszített a divatban elfoglalt helyéből, de az új, modernebb változatai azért már praktikusabbak a veterán változatoknál.

Modern diplomatatáskák, aktatáskák

Az üzleti életben még mindig megszokott az aktatáska, egyúttal a diplomata táska is. Persze az évek során formája, kialakítása alkalmazkodott a vásárlói igényekhez és a modern kor elvárásaihoz. Ergonómiáját tekintve inkább lekerekített, harmonikusabb megjelenésű, kevésbé szögletes, mint 80-as évekbeli elődje. Anyaga lehet strapabíróbb műbőr, de az exkluzívabb bőr aktatáska és bőr diplomatatáska azért még mindig rendkívül elegáns hatást kelt. Akinek fontos a biztonság, választhat számzáras diplomatatáskát, vagy biztonsági táskát is. Ezeknél a táskáknál kiemelten fontos a funkcionalitás is, hiszen iratok, fontos dokumentumok, laptop elhelyezésére alkalmasnak kell lennie ennek a kiegészítőnek. Az a jó, ha többrekeszes, egyben cipzáras funkció is megtalálható egy üzleti táskában, mert fontos a biztonság, értékeink, céges papírjaink védelme. Akinek ez kiemelten fontos, legjobb, ha riasztós diplomata táskát választ.

modern üzleti táskák

Persze egyéni ízlés dolga, hogy milyen üzleti táskát vásárolunk magunknak. Nem muszáj olyan táskát választani, amely nem illik hozzánk, még ha divatos is, nem kell mindig megfelelni az aktuális trendeknek. Az a jó, ha harmóniában van velünk az öltözékünk és a táskánk is.


Üzleti táskák, laptoptáskák

Még modernebb igényekhez készültek az inkább puha, vagy félkemény fedelű üzleti táskák, laptop táskák. Manapság már szinte mindenki használ laptopot, így nemcsak iratainkat, dokumentumainkat kell megfelelően tárolni, hanem laptopunknak is jut megfelelő és védett hely ezekben a táskákban.

laptop táskák, gurulós laptoptáskák

Színben és anyagban szinte végtelen a választék. Egészen exkluzív bőr daraboktól a textil, vagy újrahasznosított anyagból készültek, akár vízlepergető, vízálló réteggel. Ez persze attól is függ, hogy milyen típusú munkát végzünk, mert ha fontos a megjelenés, valamint hogy jó benyomást tegyünk az ügyfelekre, akkor jó, ha egy igényesebb – persze nem túl feltűnő – üzleti táskát választunk. Lazább munkahelyre kiváló választást jelent egy divatos laptoptáska is (hölgyeknek, uraknak egyaránt), a lényeg, hogy vállra is vethessük, úgy jóval kényelmesebb. Ha viszont biztosra szeretnénk menni és kímélnénk a derekunkat, illetve a gerincünket, akkor válasszunk egy laptop hátizsákot, ami igazán kényelmesen hordható.