Készletkisöprés! Akár 30-40%-os kedvezmények! Megnézem az akciókat!

Utasbiztosítás kisokos
  2022-04-15 15:30:00

Könnyen rémálommá válhat az álomutazás, ha nem gondolkodunk előre

Amikor utazást tervezünk, akkor nagyon sok mindent pontosan végig kell gondolnunk az úti cél kiválasztása mellett. Meg kell terveznünk, hogy milyen járművel szeretnénk utazni, hogy kikkel kívánjuk megosztani az élményeket, hogy mibe csomagoljuk a poggyászainkat és a sort még nagyon sokáig lehetne folytatni, de amivel talán kezdenünk kellett volna, mindenképpen érdemes megoldani, hogy egy váratlan esemény következtében az álomutazás semmiképpen ne váljon rémálommá. Erre pedig nem más, mint az utasbiztosítás a „legalkalmasabb eszköz”. Az utasbiztosítás tipikusan az az utazási „kellék”, amire az utazások 99%-ban semmi szükség nincs, ám amikor bekövetkezik a baj, például egy baleset, egy váratlan betegség, vagy éppen bármilyen poggyászkár formájában, akkor nagyon jól jön a segítség az utasbiztosítás formájában, amit utazás előtt itthon, ma már nagyon kényelmesen, akár online is megköthetünk.

Legyen szó nyaralásról, vagy üzleti útról, poggyászaink és értéktárgyaink teljeskörű védelme mellett érdemes egy mindenre kiterjedő utasbiztosítás megkötése is.

Milyen szolgáltatásokra vonatkozik az utasbiztosítás?

Az utasbiztosítások palettája nagyon széles, éppen ezért mindenki igényeinek, elvárásainak, kockázati hajlandóságának megfelelő ajánlatok közül válogathat. Általánosságban elmondható, hogy bármelyik társaságnál is kötjük meg utasbiztosításunkat, biztosak lehetünk abban, hogy a nap 24 órájában rendelkezésünkre áll, mind telefonos, mind pedig online asszisztencia arra az esetre, ha bajba kerülnénk. Ha például balesetet szenvedünk, vagy nem várt betegséggel kell szembe néznünk, akkor így azonnal megtudhatjuk, hogy hol és milyen ellátásban részesülhetünk a biztosításunk terhére. De természetesen a baleset-, az élet és a betegbiztosítás mellett lehetőségünk van poggyász-, jogvédelem-, és felelősség biztosítást is kötni egy-egy utazás alkalmával. Fontos azonban leszögezni, hogy ezeket a biztosításokat nem véletlenül nevezik utasbiztosításnak, éppen ezért külföldi tartózkodásra nem köthető. Leggyakoribbak a poggyász biztosítások, és nem véletlenül, hiszen lopásos károknál, vagy éppen az elsősorban repülős utazásoknál előforduló poggyászkésésekből adódó extra költségeket, ha limitált áron is, de a biztosítók megtérítik.

Utazásaink során a jól ismert baleset-, és betegbiztosítás mellett érdemes fordítani és felelősség- és utasbiztosításra a kellemetlenségek elkerülése érdekében.

Amikor biztosak lehetünk abban, hogy utasbiztosításunk nem fog fizetni

Természetesen, mint minden biztosításnál, így az utasbiztosításoknál is igaz, hogy a társaságok igyekeznek kizárni minden olyan kockázati tényezőt, amelyek a biztosított nem megfelelő cselekedeteire vonatkoznak, így például öngyilkosság esetében, kábítószer hatása alatt, vagy ittas állapotban bekövetkezett károkért a biztosító nem felel, mint ahogy például háborús, vagy polgárháborús területen sem élhetünk a „sima utasbiztosítás” nyújtotta jogainkkal. Ennél sokkal érdekesebb terület, hogy melyek azok a tárgyak, amelyek nem tartoznak általában a poggyászbiztosítások „hatálya alá”. Ha például bármilyen sporteszközt, gyűjteményt, vagy éppen ékszert viszünk magunkkal az útra és ezektől „megszabadítanak” bennünket, akkor nem reménykedhetünk a biztosító társaság anyagi kompenzációjába, mint ahogy, ha a készpénzünket lopják el tőlünk, akkor azt a kárunkat sem fogja megtéríteni a társaság. Ami ennél is érdekesebb, hogy az utazások és az élmények megörökítésére szolgáló eszközöket, mint például a videokamerát, vagy a fényképezőgépet sem fogadják a „kockázati tárgyak” közé a társaságok. Így aztán mindenképpen érdemes az utasbiztosítás megkötése előtt pontosan tájékozódni arról, hogy valójában mire is terjed ki egy-egy poggyászbiztosítás. Miután bármelyik biztosítónál megkötjük az utazás előtt a biztosításunkat, már csak két dologra kell nagyon odafigyelni. Az egyik, hogy érezzük nagyon jól magunkat, a másik pedig, hogy a személyi okmányaink mellett tároljuk a biztosítási kötvényt, hiszen ha szükség van rá, akkor nem árt, ha tudjuk, hol keressük a felhívandó telefonszámot.

A nyugodt feltöltődés érdekében utazásainkat megelőzően érdemes részletesen tájékozódni, hogy pontosan mire terjed ki az általunk választott utasbiztosítás.

Speciális kiegészítő biztosítások

Amikor valóban hasznos és a lehetőségekhez mérten a legteljesebb utasbiztosítást szeretnénk kötni, akkor mindenképpen érdemes az utazásunk céljait végiggondolni. Ha nyaralni indulunk, és szívesen hódolunk bizonyos extrém sportoknak, mint például a búvárkodás, akkor nem árt pontosan tájékozódni utazás előtt, hogy a biztosításunk pontosan mire is terjed ki. Általában 40 méteres merülési mélységig mondhatjuk magunkat hobbi búvárnak. Aki ennél mélyebbre vágyik, annak a pénztárcájába is mélyebbre kell nyúlnia, hogy speciális kiegészítő biztosítással védje magát. A téli sport szerelmeseinek is oda kell figyelni, akik snowboardozni, vagy síelni indulnak a környező országok hegyeibe, hiszen ilyen sportolásra és ezek kellékeire is speciális biztosítások és szabályok vonatkoznak.

Az utasbiztosítás mellett számos kiegészítő biztosítás szolgálhatja nyugalmunkat utazásaink során. Az extrém sportok gyakorlóinak kiemelten ajánlott választás.

Sokan nem tudják, vagy ha tájékoztatták is Őket, már a feledés homályába veszett, hogy a bankok a „dombornyomott” kártyák mellé automatikusan biztosítanak ún. alap utasbiztosítást, illetve sokakat érdekelhet a gépjármű asszisztencia, vagyis a speciális autós biztosítás is, melyekről a későbbiekben egy-egy külön cikk keretében írunk majd hasznos tudnivalókat.