Készletkisöprés! Akár 30-40%-os kedvezmények! Megnézem az akciókat!

Milyen a valódi bőr és hogyan szolgálja kényelmünket?
  2022-04-21 11:00:00

A valódi bőr kivételes. A tapintása, az illata, a rugalmassága és tartóssága más természetes alapanyaghoz képest szinte felülmúlhatatlan. Egyes bőrök évtizedekig hordhatók, viselhetők, és az évek során nemhogy romlik a minőségük, de a patinának köszönhetően csak még nemesebbé válik. Amikor saját magunknak, vagy ajándékba eredeti bőrből készült holmit szeretnénk vásárolni, érdemes tisztában lenni a különböző bőrtípusokkal, eredetükkel, megérteni előnyeiket, hátrányaikat. Végtére is, a bőr egy állat bőre, és nem mind egyformán tartós, egyedi jellegzetességeik más-más megjelenést kölcsönöznek a belőlük készült holmiknak.

Bőr vagy rostbőr?

Az Európai Uniós szabványok szerint valódi bőrnek kizárólag azokat a termékeket nevezhetik, amik 100% állati bőrből készülnek. Ami ennél kevesebb, de legalább 50% valódi bőrt tartalmaz, az már rostbőr.

A rostbőr

A rostbőr, más néven préselt bőr előállításához a másra már nem használható, maradék bőr alapanyagot pépesítik, speciális ragasztóanyaggal keverik, majd táblákká préselik. Ebből az anyagból általában kiegészítőket, például öveket, tárcákat, szíjakat, kesztyűket, övbújtatókat és egyéb apró bőr alkatrészeket készítenek, valamint különböző eszközök markolatának bevonására is alkalmas. A 100%-os bőrrel ellentétben azonban az éleknél és hajtásoknál hamar megfoszlik, lepereg, tönkremegy.

A bőr speciális feldolgozásával rostbőrt készíthetünk, amit jellemzően pénztárcák, övek előállításához, vagy táskák markolatának bevonatához használnak fel.

Milyen bőröket ismerünk és használunk?

Az egzotikus bőröket leszámítva, a bőr előállítása más célokra is tenyésztett haszonállatokból történik, az egzotikus bőrök előállítása és kereskedelme pedig rendkívül szigorúan szabályozott.

A bőr valószínűleg ezért sem jutott a szőrme sorsára, ugyanakkor a 21. századra már létezik olyan életmód irányzat – a vegán - mely teljesen kizárja az állati eredetű termékeket nemcsak az étkezési kultúrából, de az élet minden területéről.

A vegán bőr

A vegán bőr alapanyaga is sokféle, a leggyakrabban növényi rostokból készítik, valamint ez az életmód irányzat a mára kihalófélben lévő toplászat számára nyújt új lehetőséget e különleges mesterség és a hozzá kapcsolódó kultúra és művészet életben tartására. A toplászok a taplógombából, általában bükkfataplóból készítenek hihetetlenül puha és lágy, a legfinomabb bőrök minőségével és tapintásával versengő kiegészítőket, díszműveket.

A hagyományos bőr

Ebbe a kategóriába tartozik a marha-, borjú-, bárány-, disznó- és a kecskebőr.

Marhabőr

Ha a marhabőrt megfelelően feldolgozzák, a legfinomabb bőráruk készíthetők belőle, miközben megőrzi legmarkánsabb tulajdonságát, a tartósságát. Felsőruházatot, kabátot, alkalmi kabátot, kesztyűt, öveket, nyergeket, táskákat, bútorokat, pántokat, cipőket, csizmákat és kárpitokat készítenek belőle.

A bőr termékek legfinomabb alapanyaga a marhabőr, amit tartós és strapabíró termékek, így táskák, bőröndök, ruhadarabok és bútorok elkészítéséhez használnak.

Borjúbőr

A borjúbőrt kevesebb tökéletlenség és teljes szemcsézettség jellemzi, hiszen a fiatal állat bőre még nem öregedett, és nincsenek rajta sérülések, ezért nem szükséges átesnie a bőrkikészítés egyes folyamatain. Borjúbőrből táskák, pénztárcák, övek, cipők és egyéb, apró kiegészítők készülnek.

Báránybőr

A fiatal birka bőréből származó alapanyag rendkívül puha és rugalmas, textúrája pedig selymes, tapintása kifejezetten kellemes, szinte simogató. Értékét tekintve az egyik legdrágább bőr a piacon, ezért leginkább luxuskategóriás, prémium bőrárut készítenek belőle, valamint olyan bőr termékekhez használják fel, ahol a tapintásnak kifejezett szerepe van. Például egyes munkaterületeken a precíziós munkavégzéshez használt munkavédelmi kesztyűk alapanyaga bárány vagy kecskebőr. A báránybőr kényelmet biztosít viselőjének használat közben. Rugalmassága és simasága követi az emberi test természetes mozgását. Ezeknek a tulajdonságoknak köszönhetően a báránybőrt általában ruházati cikkek vagy kiegészítők, például bőrkesztyűk vagy kabátok készítésére használják. Sajnos a báránybőr nem túl tartós anyag. Gyorsan kopik, törik, elöregszik.

Kecskebőr

A kecskebőr nagyon sokoldalú, alkalmi és munkaruhának egyaránt használható. Az amerikai hadsereg legendás USAF A-2 pilóta dzsekijét is kecskebőrből készítették. A kecskebőr puhább és rugalmasabb, mint a marhabőr. Az időjárásnak és kitettségnek ellenálló tulajdonságai miatt gyakran használják robusztus táskák és egyéb kiegészítők készítésére. A marhabőréhez hasonlóan az idő múlása kifejezetten jót tesz a kecskebőrnek, sőt. Minél idősebb, annál jobban néz ki.

Disznóbőr

Bár a disznóbőrt a marhabőr “olcsó” alternatívájának tartják, valójában rendkívül sokoldalú, tartós és figyelmet érdemlően karcálló. Jellegzetes, jól látható pórusai összetéveszthetetlenek, mondhatni eredetigazolásként különbözteti meg más bőröktől. Táskák, pénztárcák, cipők, csizmák alapanyaga, valamint az egyéb bőrből készült lábbelik béléseként is használják. A disznóbőr státusza megemelkedett azóta, hogy a Gucci is elkezdte használni a legkülönfélébb bőrárui elkészítéséhez.

Az ajándékozás és a bőr eredetének összefüggései

Bőr felhasználásával készített ajándéktárgyak vásárlásakor fontos figyelmet szentelni a bőr eredetének megismerésére is a kellemetlenségek elkerülése érdekében.

Az ajándékozáskor nagyon fontos ismerni nemcsak a bőr tulajdonságait, de az eredetét is. Egy kellemes meglepetés válhat valódi katasztrófává, sőt, sértéssé, ha a tapintatunk nem terjed ki ismeretségi körünk kulturális vonatkozásaira.