Hogyan vigyázzunk táskáinkra?
  2023-08-11 08:21:30

Hogyan vigyázzunk táskáinkra?

Kedvenc táskánk élethosszát az is nagyban befolyásolja, hogyan használjuk a hétköznapok során vagy épp hogyan tároljuk használaton kívül. Érdemes a táska kapacitását is figyelembe venni gyakori használat során. Nem érdemes túl pakolni, mert így könnyebben elszakadhat a pántja vagy tönkre mehetnek a szerelékek, mint a csatt és a cipzár. Vannak esetek, amikor már nem érdemes a javítással bajlódni, egyszerűbb újat vásárolni. De addig is sokat tehetünk azért, hogy kedvenc kiegészítőink jól bírják a strapát.

Mire ügyeljünk, hogy táskánk sokáig szép maradjon?

Akárcsak a ruhák és a cipők esetében, a különböző anyagból készült táskákat is eltérő módon kell tisztítani és ápolni. Általánosságban azonban elmondható, hogy minden táska esetében:
· Kerüljük a hosszabb ideig történő összepréselést. Nem csak eldeformálja, de tönkre is teheti a táskát.
· Kézitáskák esetében különösen ügyeljünk arra, hogy megőrizze eredeti formáját! Amikor nem használjuk, tömjük ki papírral. A puhább bőrök esetében érdemes a táska belsejébe helyezhető táskarendezőt tenni. Ez nem csak tartást ad neki, de kevésbé koszolódik a táska eredeti bélése is, a textil rendezőt pedig egyszerű tisztítani.
· A használaton kívüli táskákat érdemes erre a célra készült porzsákban tárolni, amíg újra használatba nem vesszük.
· Kerüljük az extrém hőt és nedvességet: Az extrém hő és nedvesség károsíthatja az anyagot és a ragasztásokat, ami deformitást eredményezhet, illetve könnyebben szakadhat el, válhat szét a táska.
· Tartsuk tisztán! A kosz és a szennyeződések hosszú távon nem csak a táska esztétikáján ronthat, hanem károsíthatják az anyagot is, ami befolyásolhatja a forma megőrzését. Időnként a beltartalmát is vizsgáljuk át: előfordulhat, hogy a koszos zsebkendő, blokkok, kiborult rágógumi mellett kincset is találunk, például egy elfeledett szájfényt.

Keményfedeles bőrönd

Egyszerűen tisztítható táskák

A keményfedeles bőröndök, illetve a merevített hátfalú laptoptáskák és iskolatáskák tisztításával van a legkönnyebb dolgunk. Nedves, szappanos, majd sima nedves ronggyal érdemes áttörölni kívülről, hogy megszabaduljunk a szennyeződésektől. Ha esetleg kiömlött valami az iskolatáska belsejében vagy utazás közben sérült meg valami a bőröndben, a nejlon belsőről takarítószeres ronggyal, esetleg körömkefével távolítsuk el a maradványokat. Hagyjuk nyitva, amíg megszárad.

A textil vagy vászon anyagból készült, merevítés nélküli táskákat, mint a sporttáska, hátizsák és a rolltop hátizsák, akár mosógépben is tisztíthatjuk. De mindenképp olvassuk el a mosási, kezelési útmutatót, mielőtt bedobnánk a mosógépbe. Ahhoz, hogy a táska ne deformálódjon el, érdemes alacsonyabb fokozaton centrifugálni, mosás után kiegyengetni és a pántjainál felcsíptetve szárítani.

Bőrtáska

Különleges ápolást igénylő táskák

A környezetbarát táskák tisztítása már egy kicsit nehézkesebb. Az organikus pamutból készült táskák moshatóak, de érdemes környezetbarát mosószert használni hozzá. A nyár kedvenc kiegészítői a rafia, kender, juta vagy a parafából készült táskák. Ezeket inkább puha kefével vagy ronggyal tisztítsuk meg a portól. Ezek az anyagok rendkívül érzékenyek a nedvességre, ezért ügyeljünk rá, hogy lehetőleg ne érje őket eső.

A valódi bőr és velúr táskák ápolása okozhatja a legnagyobb fejtörést. A bőrtáskák szépségét és minőségét rendszeres ápolással őrizhetjük csak meg. Használjunk bőrápoló krémet vagy viaszt, hogy a bőr puha és hidratált maradjon. Kerüljük a közvetlen napfényt és hőt, hogy elkerüljük a bőr kiszáradását és repedezését. Lehetőleg óvjuk a csapadéktól is. Akárcsak a cipőknél, a táskákhoz is kapható impregnáló spray, amellyel időnként érdemes kezelni a táskát. Az ápolószeres kezelés után érdemes egy tiszta, puha, akár mikroszálas törlőkendővel áttörölni, nehogy később viselés közben foltot hagyjon a ruhánkon.
A velúr táskákat is a velúr anyagokhoz ajánlott habos tisztítókkal érdemes kezelni, ha foltos lett. Viaszt és krémeket ne használjunk ezekhez az anyagokhoz, mert csúnya, zsíros folt hatást hagy rajta. Az impregnáló spray viszont életet és táskát menthet!

A műbőr vagy bőrhatású táskák már szinte a valódi bőr hatását keltik, így ápolásuk is hasonló. Bár a tisztításhoz használhatunk szappanos vizet is akár, érdemes ápoló krémmel vagy viasszal is kezelni időnként a felületet, hogy megelőzzük a repedezést és az anyag pikkelyesedését, lepergését.

Gyakori táska-balesetek

Mihez kezdjünk a nehezen nyíló cipzárokkal?

A cipzárok hosszú élettartamának érdekében rendszeresen ellenőrizzük őket, és tisztítsuk meg az esetleges szennyeződéseket. Ha a cipzár nehézkesen záródik vagy beragadt, próbáljuk meg egy kis viasszal vagy szappannal bekenni és úgy nyitni-zárni. Érdemes a szöszöket és a port időnként egy kis kefével eltávolítani a cipzárról. Figyeljünk a kósza cérnaszálra is, mert könnyen beakadhat és tönkreteheti a cipzárt, vágjuk le időben!

Elázott táska kezelése

Ha a táskánk beázott, először is távolítsuk el a tartalmát. Ne szárítsuk közvetlen napfényben vagy hősugárzó előtt, mivel ez károsíthatja az anyagot. Töröljük át, itassuk fel kívül is a vizet róla, majd tegyük szellős helyre, ahol természetes úton megszárad.