Milyen táskát vigyünk az állásinterjúra?
  2022-02-09 00:00:00

Egy állásinterjú olyan megmérettetés, melyen nemcsak szakmai kompetenciáinkról kell meggyőznünk a munkáltatót, de minden tekintetben pozitív benyomást kell rá tennünk. Nem véletlenül helyezünk ilyenkor hangsúlyt a jó megjelenésre is, amihez a megfelelő táska kiválasztása gyakran nagyobb fejtörést okoz, mint maga az öltözék.

Miért fontosabb a táska, mint gondolnánk?

Elméletben mindannyian tudjuk, hogy a kifogástalan megjelenéshez hozzátartoznak a kiegészítők, melyeknek passzolniuk kell az öltözékünkhöz mind stílusában, mind színében és anyagában. Ez természetesen a táskára is igaz, mégis hajlamosak vagyunk átsiklani efelett, és csak hirtelenjében magunkhoz veszünk valamit. Pedig a táska nemcsak fontos stíluselem, de láthatatlan segítőtárs vagy éppen kínos szituációk forrása is lehet egy állásinterjún. Egy rosszul megválasztott táska, amiben a kellő pillanatban nem találjuk a névjegyünket, vagy szamárfüles lett az önéletrajzunk, nem fogja szolgálni sem az önbizalmunkat, sem a rólunk kialakult képet, míg ha körültekintően választunk táskát, az megkímél minket a bénázástól, és kézreállóan szolgálja az igényeinket. Amellett, hogy minőségi küllemével hozzájárul megjelenésünk elegáns, harmonikus összképéhez.

Az összhangra való törekvés jegyében legyen a táska nemcsak praktikus, de az öltözék kiegészítője is.

Táskaválasztási szempontok

Tárhely

Gondoljuk át, hogy mi mindent kell magunkkal vinni, így például:

  • személyes holmik: irat- és pénztárca, névjegykártya, zsebkendő, telefon, maszk, kézfertőtlenítő, továbbá esetleg egy vizesflakon az útra, nedves törlőkendő nyáron, dezodor, neszesszer, stb.,

  • írószer, üres papír vagy jegyzetfüzet/notebook, pendrive, határidőnapló stb.,

  • az önéletrajzunk 1-2 kinyomtatott példánya, esetleg ajánlások, egyéb dokumentumok,

  • amennyiben szükséges laptop, például ha prezentációt vagy portfóliót stb. is be kell mutatnunk,

  • Hm, ez máris nem kevés, pedig a lista egyénileg tovább is bővülhet – ezeknek a holmiknak mind kényelmesen, rendszerezetten és jól hozzáférhetően el kell férniük a táská(i)nkban.

Méret

Nem elhanyagolható szempont, hogy ne egy koffer méretű táskával jelenjünk meg az interjún: mérete a lehető legkisebb, minél diszkrétebb legyen – azaz találjuk meg az éppen szükséges és elégséges tárhely(ek) ideális kombinációját.

Küllem

Fontos, hogy a táskánk kellően elegáns, minőségi és jó állapotú legyen, illetve passzoljon az öltözékünkhöz.

Az ideális táska-megoldás állásinterjúhoz

A tárhelyszükséglet listájából látható, hogy alapvetően kétféle igényt és ennek megfelelően kétféle formátumot kell kiszolgálnia a táskának egy állásinterjú során: az egyik a személyes holmik és az írószer stb., melyek elvileg egy kis válltáskában is elférnek, a másik pedig az A4-es méretű dokumentumok és a hasonlóan nagy laptop, amennyiben az is kell. Induljunk ki tehát ezen szükségletek megoldási alternatíváiból, amikor táskát választunk.

Laptop nélkül

Laptop nélkül könnyebb a dolgunk, mivel nem kell egy méretes tárgyhoz igazítani a táskakérdést.

Hölgyek számára mindenképpen a legideálisabb megoldás egy diszkrét, elegáns válltáska, mely harmonizál az aktuális öltözékkel. Ez éppenséggel lehet olyan méretű, hogy a személyes holmi mellett az A4-es dokumentumok is elférjenek benne, de szó mi szó, az már bőven meghaladja a diszkrét kategóriát. Sokkal szerencsésebb, ha valóban egy kis méretű válltáskát választunk, és a dokumentumokat egy elegáns kivitelű, kézben hordható mappában visszük magunkkal. Ebben általában 2 irattartó rekesz, továbbá az írószernek-névjegyeknek stb. kialakított tároló rész található, melyekben minden szükséges dolog jól organizáltan elfér, szükség esetén akár egy notebook is.

Amikor nincs szükség laptopra, egy elegáns női táska is megfelelő kiegészítő.

A mappa–válltáska kombináció férfiaknak is tökéletes választás, annál is inkább, hisz egyre inkább trend a minőségi, kisebb férfi válltáska viselése. Minimál beállítottságú férfiak azonban esetleg megpróbálhatják csak egy jól záródó, elegáns mappával megoldani az interjús “táskaszükségletüket” – de vigyázat, ha a túltömött mappából kinyitáskor kicsordulnak a személyes holmik, az ugyanúgy rossz benyomást kelt, mint a farzsebbe vagy zakózsebbe tömött pénztárca (hogy a nadrágzsebben csörgő pénzről ne is beszéljünk)! Szóval mi inkább maradnánk a táska verzióknál.

Férfiaknak talán a legtökéletesebb választás egy iratméretű, aktatáskára hajazó elegáns bőrtáska, mely lehet kézi vagy válltáska is. Ebben a személyes holmi és a dokumentumok egyaránt elférnek, és ha minőségi darabot választunk belőle, az egyúttal komoly üzleti eleganciát is kölcsönöz a megjelenésünknek.

Ha kell a laptop

A legproblémásabb helyzet, ha vinnünk kell a laptopot is. Ebben az esetben legjobb megoldás egy olyan minőségi üzleti táska, mely valójában egy aktatáska, egy válltáska és egy laptoptáska funkcióit egyesíti. Egy ilyen professzionális laptoptáska több, praktikusan kialakított rekesszel rendelkezik, külön a laptopnak, külön az A4-es iratoknak és külső-belső zsebekkel az egyéb holminak. Ezek jellemzően kézitáskák, de praktikus, ha van lecsatolható vállpántja (sőt, akár bőröndre rögzíthető pántja is). Ez nemcsak férfiak számára megoldás, léteznek ugyanilyen praktikus és egyúttal elegáns női laptoptáskák is.

Ha szükség van a laptopra, akkor a laptop tartó tok, vagy táska a megfelelő megoldás.

Alternatív megoldás lehet az is, hogy a korábban már említett diszkrét méretű válltáskát viseljük, plusz hozzá egy minőségi laptoptartó tokot, vagy ugyanígy notebookhoz/iPadhez. Ezt a verziót a hölgyek szívesebben részesítik előnyben, mert így élhetnek a női válltáska nyújtotta megszokott komforttal és eleganciával, de férfiak számára is megfontolandó opció.