Készletkisöprés! Akár 30-40%-os kedvezmények! Megnézem az akciókat!

Mit nem tartalmazhat a kézipoggyász egy repülőgép fedélzetén?
  2022-03-31 07:36:53     Utazás

Akik rendszeresen vendégei a világ különböző reptereinek, azoknak bizonyára ismerős az a látvány, amikor az utasok közül néhányan a „check-in” ellenőrzés előtt lázasan pakolják át a bőröndök és a kézipoggyász, tartalmát azért, hogy azok megfeleljenek adott légitársaság előírásainak. Ezt a kellemetlen élményt, még akkor is, ha nem vagyunk gyakorlott utazók, viszonylag könnyen megspórolhatjuk magunknak, ha utazás előtt beszerezzük azokat az információkat, amelyek a légitársaságok által elvárt szabályok betartására vonatkoznak. Ezek az előírások általában két dologra irányulnak: a poggyászok méreteire és azok tartalmára.

Cikkünkben a kézipoggyász méretére és tartalmára vonatkozó információkat osztunk meg olvasóinkkal.

Könnyű belátni, hogy azok – a gyakran feleslegesnek vélt – szabályok, amelyek a poggyászok méreteire vonatkoznak, azok elsősorban a gépek kapacitása miatt szükségesek, míg a tartalmi követelmények az utasok, illetve az utazás biztonságát szolgálják. Egy biztos, a szabályok nem ismerete nagyon sok bosszúsággal és kellemetlenséggel járhat, éppen ezért az alábbiakban – természetesen a teljesség igénye nélkül - néhány olyan tanáccsal szeretnénk szolgálni, amelyek megismerésével és betartásával viszonylag könnyen megkímélhetjük magunkat attól, hogy a repterekről negatív élménnyel kelljen „felszállnunk”.

Amikor a kézipoggyász méretének komoly jelentősége van

Miután véglegesítettük az utazásunk tervezése során a „hova és mivel” kérdésekre a válaszokat, mindenképpen a választott légitársaság honlapján tájékozódjunk arról, hogy milyen súlyú, illetve milyen méretű poggyászokat lehet egyrészt feladni, másrészt felvinni magunkkal az utastérbe. Ezek a szabályok szinte minden légitársaságnál különbözőek, így nagyon nehéz általánosságokban beszélni ezekről a társaságok által állított elvárásokról. A feladott bőröndök esetében a méret mellett elsősorban a súlyhatár az a probléma, amivel a leginkább „mellé lőhetünk”. A repülőre magunkkal vihető poggyász (például hátizsák, vagy válltáska) esetében minimális könnyítés, hogy a súllyal nem kell foglalkoznunk, viszont a méretet annál szigorúbban veszik.

A kézipoggyász funkcióját betöltő hátizsák vagy válltáska, üzleti táska esetében nem a súly, hanem a méret az ami számít.

Mit nem szabad felvinni magunkkal a repülőgépre?

A bőröndök tartalmára, mivel azok nem az utastérben „utaznak” a tulajdonosokkal, nem olyan kényesek a társaságok. Természetesen a hétköznapi életben is tiltott, vagy éppen üldözött tárgyakat a bőröndbe sem érdemes csomagolni, mert a célállomáson könnyen érhet bennünket meglepetés, hogy a reptéri hatóságok emberei várnak majd bennünket a landolást követően. A kézipoggyász esetében már lényegesen nagyobb szigorral járnak el az ellenőrzés során a szakemberek. Általános szabály, hogy a veszélyes tárgyakat, az éles, vágó és szúró eszközöket, illetve a tűz gyújtására, vagy előidézésére alkalmas tárgyakat, - még ha mi oly ártatlannak is tartunk, - például egy körömvágó kisollót, egy doboz gyufát, vagy egy dugóhúzót -, a biztonsági ellenőrzésnél azonnal elkobozzák. Ha részletesen szeretnénk tájékozódni arról, hogy az Európai Unión belül miket nem tartalmazhat a kézipoggyászok - a repülőgépek utasterébe fel nem vihető, egységesen tiltott tárgyakról van szó - akkor érdemes a 185/2010 EU rendelet 4C függelékét áttanulmányozni.

A kézipoggyász tartalmáról a 185/2010 EU rendelet 4C függeléke ad iránymutatást.

Mi az, amit nem tartalmazhat a kézipoggyász?

A folyadékok és tubusos „megoldások” könnyen a biztonsági zóna szemetesében végezhetik. Az utazók többségének leginkább érthetetlen és néha követhetetlen kategóriába tartoznak a folyadékok és tubusok teljes, vagy kicsit megengedőbb esetben bizonyos űrtartalom feletti tilalma. A borotvahabok, a naptejek, vagy éppen a dezodorok esetében például jobb az elővigyázatosság és érdemesebb a csomagolásnál a feladandó poggyászba helyeznünk ezeket a termékeket, hiszen ha későn észleljük a „bajt”, akkor már nincs lehetőségünk a bőröndünkbe áttenni a kényes tartalmakat, mivel annak feladása már előbb megtörténik. Az italok esetében különösen bosszantó lehet, ha például egy ajándékba szánt barackpálinkát landoltatnak az ellenőrző pont melletti kukában. Minden reptéren található az ellenőrzési ponton való áthaladást követően különböző ajándéktárgyakat és italokat, ételeket árusító üzletek, ún. duty free shopok, így az ott a vásárolt termékeket már nyugodtan fel lehet vinni magunkkal a kézipoggyászban, hiszen további ellenőrzésen már nem kell átesnie a fedélzetre szánt tárgyaknak.

A kézipoggyász tilalma alá esnek a különböző folyadékok és tubosos kiszerelésű termékek.

Egyéb, a fedélzeten használatos olyan műszaki termékek, mint például a tabletek, laptopok, vagy éppen okos mobiltelefonokra a szabály egyértelmű. Ezeket az ellenőrző pontnál külön kell a műanyag tartóba helyezni átvizsgálás céljából, illetve a repülőgépen “repülő üzemmódban” szabad csak használnunk, viszont jó hír, hogy ezek nem képezhetik az elkobzás tárgyát.

Természetesen a tiltó, nem megengedő szabályozás ellenére egy repülőgépes utazás valóban örök élmény, így senkit ne tántorítsanak el a szabályok, csak az utazást megelőzően a csomagolásnál sokkal körültekintőbben járjunk el, mint ha például egy autóbuszos túrára készülnénk.